Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu referitoare la evaluarea impactului liberalizării prețului la energie asupra facturilor finale plătite de consumatorii casnici.

„În urmă cu doi ani, fostul guvern PSD a promovat Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 care, deși a fost justificată ca producând efecte benefice asupra consumatorilor, acest act normativ toxic a generat facturi mai mari pentru populație, atât pentru serviciile din domeniul comunicațiilor (telefonie, Internet, televiziune), dar, mai ales, pentru energia electrică și gazele naturale”, a transmis Ioan Balan.

Potrivit deputatului sucevean, procesul de dereglementare demarat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a determinat deja o scădere a tarifelor pentru gospodării, încă din perioada verii.

„Cu toate acestea, cunoaștem foarte bine că în anotimpul rece, marii distribuitori au tendința de a majora aceste tarife, prin diferite tertipuri, invocând tot felul de costuri suplimentare, mai mult sau mai puțin conforme cu realitatea. Potrivit declarațiilor dumneavoastră, pentru faptul că operatorii economici din sectorul energetic cumpără în acest sezon produsele energetice la prețuri mai mici față de anul trecut, începând cu luna octombrie 2020 ar trebui să se înregistreze scăderi reale ale facturilor pentru energie electrică și gaze naturale, cuprinse între 10% și 15%”, a mai transmis parlamentarul sucevean.

Acesta i-a solicitat ministrului să precizeze ce măsuri concrete a stabilit, împreună cu ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați prin diverse clauze abuzive, atunci când aceștia încheie noi contracte de furnizare sau le prelungesc pe cele existente.
Ioan Balan a cerut să afle și în ce fel este monitorizat procesul de contractare, astfel încât reducerea tarifelor la energie electrică și gaze naturale să nu fie anulată de alte costuri ascunse.

„De exemplu, unul din marii distribuitori de gaze naturale a impus clienților costuri suplimentare prin plata lunară a unui așa-zis abonament, care se achită indiferent de consumul efectiv și care majorează costul facturii”, a explicat Ioan Balan.

De asemenea, având în vedere faptul că Guvernul și administrațiile locale depun eforturi consistente pentru branșarea gospodăriilor la rețelele de gaze naturale, deputatul Balan i-a cerut ministrului să precizeze ce alte măsuri are în vedere, astfel încât prețul să fie accesibil pentru consumatorii români și stimulativ pentru utilizare gazelor pentru încălzirea locuințelor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.