Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Mihai Grindeanu, o întrebare privind relansarea proiectului – trenuri de marfă în sistemul RO-LA din Dornești, județul Suceava.

Deputatul sucevean a precizat că în anul 2018, C.F.R. Marfă organiza primul transport de tip RO-LA pe ruta Dorneşti – Giurgiu Nord – Ruse, modalitate de transport a mărfurilor deosebit de utilă, ecologică și eficientă, prin care camioanele de marfă au fost transportate pe vagoane specializate. Ulterior, un grup de lucru româno-ucrainean a decis intensificarea colaborărilor bilaterale pentru infrastructura și transportul de marfă dintre cele două țări. Pasul următor consta în realizarea de către C.F.R. Marfă și Ministerul Transporturilor a unor lucrări de investiții pentru amenajare unor terminale RO-LA în stația Siret, astfel încât transportul de mărfuri din și către Ucraina să fie facilitat de acest tip de transport mixt (rutier/cale ferată).

„În prezent, ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina, transportul rutier de mărfuri prin punctul de frontieră Siret este la cele mai înalte valori din ultimii ani. Mai mult decât atât, camioane de mare tonaj generează o aglomerare suplimentară a traficului rutier și chiar o degradare a infrastructurii rutiere de transporturi. În condițiile în care este necesară asigurarea pe termen lung a unui transport de mărfuri, în special produse agro-alimentare, din și către Ucraina, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații: 

 • Aveți în vedere să propuneți investiții, în regim de urgență, în scopul operaționalizării sistemului de transport de mărfuri în sistemul RO-LA din stația Siret sau Dornești?

 • La ce valoare se ridică investițiile în realizarea unui terminal RO-LA de mare capacitate la stația Siret?

 • Dată fiind economia de carburanți și beneficiile ecologice ale sistemului de transport RO-LA, vă rog să precizați dacă aceste costuri susținute din fonduri externe nerambursabile disponibile pentru componenta de mediu/transporturi?”, se arată în textul întrebării transmisă de către deputatul Ioan Balan ministrului Transporturilor.

2 Responses

 1. mihai grigore

  : revista floare albastra = blue : 40′ pana la meciul ruse – WTA us open so estimari fluctuate 1000 miliarde $ pe toroidul suceava – cernauti – balti – chinau – iasi – suceava : startare _bursa new york – suceava si caile ferate romane in standardul spatial ” blue music system ” _ the white house in old word_ 32 ‘pans LA meciul WTA tennis de camp us open :

  Răspunde
 2. mihai grigore

  : revista floare albastra = blue :daca us open 2022 va fi castigat de bianca andreescu voi comunica cu bill gates pentru o versiune simplificata a blue music system via human life to mars _ hair bianca : a aparut ” shakespheare in albastru ” editie princeps _ doar pentru sposori _ mihai grigore poet.editor. scientist. fondator premiile pentru stiinte unificate Terra _ 2022 September 2 . 19h 55′ am :

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.