Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, în care a cerut informații privind localizarea investițiilor străine directe în Regiunea de Nord-Est în perioada 2012-2019.

Potrivit evaluărilor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică al României, Regiunea de Nord-Est a României conduce în topul regiunilor cele mai sărace din Uniunea Europeană. Indicatorul de bază după care se fac aceste evaluări este Produsul Intern Brut pe locuitor, care pentru Regiunea de Nord-Est a României reprezintă numai 39% din media europeană. Explicațiile privind PIB-ul pe locuitor atât de scăzut sunt legate de ritmul modest de realizare a investițiilor publice în această regiune, absența infrastructurii rapide de transport rutier și feroviar, precum și ritmul aproape inexistent al amplasării investițiilor străine, care să genereze un spor de valoare adăugată brută, locuri de muncă bine plătite, ofertă directă la nivel național și transfer de cunoaștere”, a transmis Ioan Balan.

Potrivit deputatului sucevean, la nivelul Guvernului există două structuri care ar trebui să stimuleze locarea investițiilor străine directe în această regiune: Ministerul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, respectiv Departamentul pentru Investiţii Străine și Parteneriat Public-Privat.
Având în vedere că din punct de vedere administrativ România are instituțiile necesare care ar trebui să faciliteze amplasarea investițiilor străine directe în Regiunea de Nord-Est, Ioan Balan i-a solicitat ministrului să precizeze care a fost volumul total al investițiilor străine directe, în perioada 2012-2019, la nivelul Regiunii Nord-Est.
De asemenea, deputatul sucevean a cerut să afle și câte investiții străine directe cu o valoare mai mare de 25 milioane de euro s-au locat în Regiunea de Nord-Est în perioada 2012-2019, dar și ce demersuri concrete a făcut ministerul în acest sens și cu ce investitori strategici a purtat negocieri?

„Având în vedere intențiile exprese ale unor investitori strategici din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii de a face investiții majore în România, vă solicit să precizați pentru câte dintre acestea ați purtat negocieri astfel încât ele să fie amplasate în Regiunea de Nord-Est?”, a mai solicitat parlamentarul sucevean.

Ioan Balan i-a mai cerut ministrului Ștefan-Radu Oprea să precizeze dacă la nivelul ministerului pe care îl conduce are în vedere să promoveze un pachet de facilități pentru investitorii străini majori, astfel încât Produsul Intern Brut pe locuitor să crească în mod consistent și într-un ritm rapid.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.