Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, privind deficitul major de lemn de foc pentru populația din mediul rural.

„În pragul intrării în iarna dintre anii 2017/2018, cea mai mare parte a locuitorilor din mediul rural, care-şi încălzește locuinţa preponderent cu lemne de foc, se află în situaţia neplăcută fie de a nu găsi deloc lemn de foc la comercializare, fie, dacă îl găsesc, preţul acestuia este chiar şi cu 150% mai mare faţă de iarna trecută, 2016/2017. De exemplu, în judeţul Suceava, fără a cunoaște cauzele care stau la baza limitărilor, cantitatea de lemn de foc ce urmează a fi pusă la dispoziţia consumatorilor de către Regia Autonomă Romsilva va acoperi cel mult 20% dintre solicitările cetăţenilor”, a transmis deputatul PNL de Suceava.

Potrivit lui Ioan Balan, situaţia întâlnită la nivelul judeţului Suceava nu este una singulară, ci, dimpotrivă, deficitul de lemn de foc pare să caracterizeze întreaga ţară, în special în mediul rural, unde încălzirea cu sobe este preponderentă. Mai mult decât atât, situaţia deficitului de lemn de foc nu reflectă o criză neprevăzută, ci ea trenează, de mai mulţi ani, iar în toamna anului 2017 s-a acutizat.
Având în vedere implicaţiile sociale ale acestui deficit, precum ș prognozele extrem de pesimiste ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care anticipează o iarnă lungă și cu temperaturi extrem de scăzute, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Apei și Pădurilor să spună care sunt motivele care au condus la acest deficit important de lemn de foc în România, deși zilnic se exploatează legal mii de metri cubi de lemn şi tot mai multe familii au renunţat la încălzirea tradiţională a locuinţelor cu lemn, în favoarea centralelor cu gaz.
De asemenea, acesta dorește să știe care sunt măsurile ferme pe care ministerul intenționează să le implementeze, astfel încât cetățenii să aibă acces la necesarul de lemn de foc din piața oficială, nefiind obligați să apeleze șa piața neagră, care înregistrează o relativă efervescență.

„Pentru cazul particular al județului Suceava, vă rog să comunicați dacă intenționați să convingeți autoritățile Romsilva, pentru a crește cotele de exploatare de lemn de foc pe care intenționează să le pună șa dispoziția populației, al un preț accesibil.
Nu considerați că o parte din deșeurile generate de către agenții economici care prelucrează lemn, ar putea fi direcționate pentru acoperirea deficitului de lemn de foc pentru populație?”, a întrebat deputatul Balan.

Deputatul sucevean Ioan Balan i-a cerut ministrului Doina Pană sp precizez și dacă, în cadrul financiar European 2014-2020 intenționează să promoveze proiecte de stimulare a încălzirii locuințelor din alte surse de energie, inclusive regenerabilă, măsuri care ar diminua din presiunea asupra lemnului de foc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.