Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, solicitând informații privind accidentele rutiere înregistrate în judeţul Suceava.

„După o perioadă destul de scurtă, în care numărul accidentelor rutiere înregistrate pe drumurile publice din judeţul Suceava se redusese, începând cu anul 2017, practic nu există o zi în care pe drumurile publice din judeţ să nu se constate accidente cu victime multiple sau chiar cu decese. Am apreciat campaniile derulate de Poliţia rutieră, în privinţa organizării de filtre pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi in stare de ebrietate sau care conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise, potrivit legislaţiei în vigoare. Am apreciat inclusiv campaniile derulate de Poliţia rutieră cu privire acţiunile preventive, care s-au adresat atât conducătorilor auto, precum şi pietonilor, deşi acestea puteau fi mult mai consistente”, a declarat Ioan Balan.

Cu toate acestea, susține deputatul liberal, în ciuda eforturilor lucrătorilor Poliţiei rutiere şi a sancţiunilor tot mai numeroase aplicate conducătorilor auto, numărul incidentelor înregistrate în Judeţul Suceava nu s-a redus, ci, dimpotrivă, pare a fi în continuă creştere, având o cauzalitate tot mai diversificată: prezenţa unor utilaje sau vehicule cu tracţiune animală, nesemnalizate, pe spaţiul carosabil, pe timp de noapte; starea tehnică precară a unor autovehicule; starea precară a infrastructurii rutiere, a marcajelor şi a semnalizărilor; conducerea unor autovehicule fără a poseda permis de conducere sau cu permis pentru o altă categorie etc.
Astfel, Ioan Balan i-a solicitat lui Carmen Dan să prezinte o situaţie detaliată a accidentelor rutiere înregistrate în ultimii cinci ani la nivelul judeţului Suceava, din care să reiasă numărul accidentelor uşoare (tamponări fără victime), numărul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, dar și numărul persoanelor decedate în accidente rutiere.

„Vă rog să precizați, pentru același interval de timp, potrivit constatărilor lucrătorilor Poliției Rutiere și care sunt, statistic, principalele cauze care conduc la accidente soldate cu victime și decese în județul Suceava”, i-a mai transmis Ioan Balan ministrului de Interne.

În condițiile în care soluțiile și eforturile Poliției Rutiere nu reușesc să diminueze numărul evenimentelor nedorite înregistrate pe drumurile publice din județul Suceava, iar practica sancționării este fără echivoc mai puțin eficace decât cea a politicilor de prevenire a producerii accidentelor, deputatul liberal a cerut și precizări în legătură cu măsurile care urmează a fi luate pentru a elimina o parte din cauzele acestui număr important de victime ale circulației pe drumurile publice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.