Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan l-a interpelat pe ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, privind prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în anii anteriori și a unor măsuri de sprijin pentru sectorul turismului.

Deputatul sucevean a precizat că operatorii economici din domeniul turismului au fost, fără îndoială, cel mai puternic afectați de efectele negative ale pandemiei Covid-19. De pildă, turismul din Moldova a pierdut nu numai un număr consistent de turiști străini (aflat în creștere până la debutul pandemiei), dar a fost puternic afectat și de măsurile de restricție sanitară impuse la nivel național.

Ioan Balan a adăugat că în anul 2020, Guvernul României a promovat o serie de măsuri deosebit de utile pentru sprijinirea agenților economici din turism pentru a depăși dificultățile economice: acoperirea financiară a șomajului tehnic, scutiri/amânări/reduceri de la plata unor impozite, facilități și granturi din fonduri europene. La începutul anului 2021, chiar dacă Guvernul României face eforturi deosebite pentru a gestiona succesul campaniei de vaccinare a populației, care să ne aducă cât mai aproape de normalitate, cred că în cea mai realistă variantă activitățile din domeniul turismului vor înregistra o relansare importantă abia la începutul verii.

„Pentru regiuni cu un potențial turistic deosebit cum este Nordul și Nord-Estul Moldovei, în care foarte multe persoane sunt angrenate în acest tip de activități, este esențial ca măsurile de sprijin să continue până la reluarea a cel puțin 80% a activităților din turism/agroturism. În acest sens, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Având în vedere faptul că în anul 2020 voucherele de vacanță au fost foarte puțin utilizate ca urmare a măsurilor de restricție, iar prin Ordonanța de urgență nr.35/2020 perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, s-a prelungit până la data de 31 mai 2021, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să propuneți prelungirea valabilității voucherelor emise în anii 2019/2020, astfel încât acestea să poată să fie folosite și să contribuie consistent la revenirea turismului românesc?
  • În condițiile în care este puțin probabil ca până în luna iunie să asistăm la o revenire integrală a activităților din domeniul turismului, vă rog să precizați dacă veți susține în cadrul Guvernului ca scutirea de la plata impozitului specific să fie avansată din luna martie până în luna iunie, iar instrumentele de ajutor guvernamental să fie continuate cel puțin până la începutul verii?”,  a transmis deputatul Ioan Balan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.