Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o interpelare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, privind proiectele de investiții pentru eliminarea riscurilor de inundații care trebuie realizate de urgență în Regiunea Nord-Est.

Deputatul sucevean a subliniat că, în următorii ani, România beneficiază de alocări financiare fără precedent pentru investiții în domneniul mediului, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Potrivit lui Ioan Balan, cumulat, putem să vorbim despre o finanțare nerambursabilă de peste 12 miliarde de euro, care trebuie să conducă la o creștere substanțială a calității vieții, prin politici durabile de mediu.

„Din câte cunoașteți, una dintre problemele care necesită rezolvare de urgență la nivelul Regiunii de Nord-Est o reprezintă necesitatea susținerii financiare a unor ample investiții care să conducă la prevenirea riscului inundaţiilor. Din păcate, interesul scăzut al guvernelor de până în anul 2019 în a susține financiar investiții consistente la nivelul bazinelor hidrografice din zona Moldovei, genereză, atât toamna, dar, mai ales, primăvara, inundații și pagube pentru sute și chiar mii de gospodării. Mai mult decât atât, pagube consistente sunt înregistrate și de fermierii ale căror culturi sunt inundate, pentru că se află în proximitatea bazinelor hidrografice fără diguri de protecție sau fără consolidări de maluri.

Având în vedere oportunitățile financiare nerambursabile pe care România le are la dispoziție pe termen scurt și mediu, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Vă rog să precizați ce proiecte specifice de investiții intenționați să susțineți în perioada imediat următoare, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, pentru prevenirea și chiar eliminarea riscului de inundații în bazinele hidrografice din Regiunea de Nord-Est?

  • În condițiile în care mai multe autorități ale administrației publice locale și-au exprimat interesul expres de a elabora proiecte pentru construirea de elemente de infrastructură pentru prevenirea inundațiilor, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să lansați apeluri pentru selecția de proiecte din fondurile disponibile prin PNRR și bugetul multianual al Uniunii Europene?”, a transmis deputatul sucevean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.