Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, privind demararea Programului național pentru extinderea rețelelor de gaze naturale și conectarea locuințelor.

Acesta a precizat că unul dintre proiectele majore de investiții ale Partidului Național Liberal se referă la demararea unui amplu proiect de investiții în scopul extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale și al branșării populației la această utilitate necesară pentru încălzirea locuințelor, în condițiile scumpirilor constante ale prețurilor pentru lemnele de foc. Programul este foarte așteptat în mediul rural,  în condițiile în care, potrivit evaluărilor Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, doar 945 din unitățile administrativ-teritoriale, reprezentând 29,7% din total, aveau rețele de distribuție de gaze naturale în anul 2018. Problema este mult mai accentuată în mediul rural, în condițiile în care doar 697 comune, reprezentând 24,3% din total, au acces la rețele de gaze naturale, comparativ cu mediul urban, unde accesul este de peste 77%.

„Având în vedere declarațiile dumneavoastră din ultima perioadă, potrivit cărora acestui program îi vor fi alocate pe termen mediu aproximativ 2 miliarde de euro și luând în considerare faptul că așteptările populației sunt foarte mari ca, încă din cursul anului 2020, Compania Națională de Investiții să demareze primele proiecte, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

Vă rog să precizați data la care anticipați că va demara efectiv, în cursul anului 2020, Programul național de extindere a rețelelor de gaze naturale și de racordare a populației?

Care este valoarea alocărilor financiare pentru prima etapă de implementare a proiectului și câte unități administrativ-teritoriale vor fi cuprinse în aceasta?

Care este valoarea finanțată din fondurile europene nerambursabile și care este contribuția de la bugetul național?

În măsura în care dispuneți de o centralizare a solicitărilor formulate de către autoritățile administrației publice locale, vă rog să-mi transmiteți pentru cazul particular al Județului Suceava, următoarele informații:

Numărul de unități administrativ-teritoriale din Județul Suceava care și-au exprimat intenția de a participa în program;

Numărul de unități administrativ-teritoriale din Județul Suceava care vor fi cuprinse în prima etapă a proiectului;

Numărul total de gospodării din Județul Suceava care vor fi racordate la rețelele de gaze naturale în următorii 5 ani”, a transmis deputatul Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.