Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna Tanczos, privind măsurile pentru asigurarea apei potabile în fântânile din județul Suceava.

Deputatul sucevean a precizat că, potrivit celor mai recente informații apărute în spațiul public, ca urmare a publicării Raportului privind starea mediului pentru anul 2021, 82% dintre fântânile analizate la nivelul județului Suceava au fost identificate ca fiind neconforme din punct de vedere microbiologic.

„Cei mai mulți experți în sănătate publică apreciază că apa din fântânile sucevene este în relație directă cu starea de sănătate a populației, în județul Suceava fiind depistate în anul 2021 un număr total 1.691 de cazuri de boli infecţioase şi parazitare. Autoritățile administrației publice locale au luat deja măsuri concretizate în curățarea și dezinfectarea celei mai mari părți dintre fântâni. Cu toate acestea, rămâne însă de identificat cauza principală care determină alterarea calității apei din fântâni. 

Chiar dacă la nivelul județului Suceava proiectele de alimentare a gospodăriilor cu apă potabilă sunt în plină derulare sau au fost finalizate, riscurile ca populația să consume din fântânile cu apă nepotabilă se mențin, cei mai expuși fiind copiii și persoanele vârstnice. În acest sens, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:  

  • Vă rog să precizați dacă ați dispus verificări pentru identificarea cauzelor care determină infestarea pânzelor freatice și alterarea calității apei din fântânile situate pe teritoriul județului Suceava.

  • Pe lângă măsurile deja implementate de către autoritățile administrației publice locale din județ, vă rog să precizați ce alte măsuri se impun, pe termen scurt și mediu, pentru creșterea siguranței utilizării apei din fântâni?”, i-a transmis deputatul Balan ministrului Mediului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.