Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan le-a adresat o ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna și președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Lóránd-Árpád Fulop prin intermediul căreia a solicitat precizări cu privire la bugetele ce vor fi alocate în anul 2022 și anii următori pentru programele Casa Verde Clasic/Eficientă energtic și Sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate.

Deputatul sucevean a precizat că una dintre cele importante probleme ale anului 2021 se referă la creșterea accelerată a prețurilor plătite de consumatorii finali pentru energie electrică, gaze naturale și lemn de foc. Așa cum arată perspectivele pe termen mediu, prețurile la produsele energetice nu vor scădea, motiv pentru care Guvernul va compensa o parte din contravaloarea facturilor pentru consumatorii cu venituri reduse.

„Pentru diminuarea valorii facturilor plătite de gospodării ar fi extrem de util dacă România ar accelera programele deja demarate și gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu: Casa verde clasic (instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă); Casa verde eficientă energetic; Sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate. Având în vedere numărul mare de gospodării care ar dori să apeleze la acest sprijin nerambursabil pentru modernizarea și eficientizarea locuințelor, vă solicit, domnule ministru, domnule președinte, următoarele precizări: 

  • Care este bugetul pe care intenționați să îl propuneți pentru anul 2022 și următorii ani pentru fiecare dintre cele 3 programe destinate persoanelor fizice? Câți beneficiari anticipați că vor exista pentru fiecare din cele 3 programe?

  • Având în vedere deschiderea totală a actualei Comisii Europene pentru proiectele de mediu, vă rog să precizați de ce valoare financiară nerambursabilă va putea beneficia România prin mecanismul financiar european pentru relansare și reziliență (PNRR) și prin bugetul european multianual 2021-2027 pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor?”, a transmis deputatul Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.