„În ultimii nouă ani am atras constant atenția miniștrilor care au deținut portofoliile mediului, apelor, pădurilor, administrației publice sau altor forme de organizare guvernamentală în sarcina cărora au căzut problemele determinate de înlăturarea și preîntâmpinarea efectelor negative ale unor dezastre naturale: inundații, alunecări de teren, poduri de gheață sau aluviuni. Aproape constant am primit asigurări că Regiunea de Nord-Est a României se află între prioritățile investiționale ale Guvernului și am primit garanții scrise sau verbale, exprimate în plenul Parlamentului, că se vor demara, de îndată investiții care să limiteze aceste fenomene extreme. S-au promis constant atât fonduri de la buget, cât și fonduri externe, printr-o utilizare eficientă a resurselor financiare care ar fi putut fi atrase din fondurile europe nerambursabile, aferente exercițiului financiar multianual 2007-2013”, a declarat Ioan Balan.
După cum precizează deputatul PNL de Suceava, deși aceste investiții au fost definite ca priorități de către toate guvernele, ele nu s-au concretizat nici până în prezent, motiv pentru care, în aceste zile, în luna februarie a acestui an, mai multe localități din județul Suceava se confruntă cu inundații ale mai multor gospodării, cu inundații ale culturilor de primăvară, cu poduri de gheață care amenință poduri și podețe, precum și infrastructura locală.
„Toate aceste motive mă îndreptățesc să vă solicit următoarele precizări asupra modului în care proiectele investiționale pentru această zonă a țării se află între prioritățile mandatului dumneavoastră pentru anul 2017”, a mai declarat Ioan Balan.
Care sunt proiectele investiționale pentru care se vor aloca prioritar, credite bugetare în vederea limitării riscului de inundații în județul Suceava și pentru zonele limitrofe, dar și
dacă, în anul 2017, pentru râurile Dorna, Bistrița, Suceava sau Siret se vor efectua lucrări de consolidare ale malurilor, de fortificare și construire de noi diguri și pentru decolmatarea albiilor acestor râuri sunt doar două dintre solicitările adresate ministrului Mediului, Daniel Constantin, și ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu.
Ioan Balan solicită și prezentarea unei estimări a costurilor pe care le-ar implica realizarea acestor investiții și termenele cele mai scurte în care ele s-ar putea realiza.
„Având în vedere oportunitatea uriașă a utilizării fondurilor europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020 în scopul realizării lucrărilor de mediu și de limitare a efectelor unor calamități naturale, vă rog să precizați dacă ați întreprins demersuri pentru ca astfel de lucrări / investiții să poată fi finanțate din astfel de resurse”, a mai transmis deputatul PNL Ioan Balan.
Lasa un raspuns