Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan le-a solicitat ministrului Energiei, Virgil-Daniel Popescu, și  președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, clarificări privind păstrarea regimului de gratuitate pentru racordarea clienților casnici la rețelele de gaze naturale și de energie electrică.

Deputatul Balan a subliniat că în perioada anilor 2017-2019, costurile gospodăriilor pentru racordarea la rețelele de gaze sau de energie electrică s-au dublat sau chiar triplat. La inițiativa, PNL, Legea nr.290 din 15 decembrie 2020 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative a reglementat ca operatorii „să racordeze toţi solicitanţii la sistemul de distribuţie, în termen de 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, conform reglementărilor ANRE. Proiectul privind racordarea poate fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari. Deputatul sucevean a mai precizat că recuperarea costurilor privind racordarea clienţilor casnici, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie”.

„Practic, prin această prevedere care instituie gratuitatea racordării consumatorilor casnici la rețelele de gaze și de energie electrică, obiectivul României de a racorda cel puțin 70% la rețelele de gaze naturale devine tot mai sigur. Din păcate, în spațiul public au apărut informații, neconfirmate de domniile voastre, potrivit cărora, se intenționează anularea acestui tip de facilitate pentru unii dintre consumatori. Având în vedere eforturile deosebite pe care Guvernul și autoritățile locale le fac în sensul extinderii rețelelor de gaze naturale pentru populație și faptul că anularea facilității prevăzute de Legea nr.290/2020 ar crea grave dificultăți financiare pentru gospodăriile care nu pot susține costurile de racordare, vă solicit, următoarele informații:

  • Vă rog să confirmați dacă la nivelul Ministerului Energiei sau al ANRE există vreun proiect de act normativ care să ia în calcul anularea sau restrângerea gratuității pentru racordarea gospodăriilor la rețelele de gaze naturale sau energie electrică.

  • Vă rog să precizați ce soluții anticipați pe termen scurt și mediu pentru a onora toate solicitările venite din partea gospodăriilor care doresc racordarea la rețelele de gaze naturale și energie electrică”, a transmis Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.