Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, referitoare la susținerea unor soluții legislative privind acoperirea costului branșamentelor la rețelele de gaze naturale pentru racordarea gospodăriilor.

„Unul dintre obiectivele majore ale Partidului Național Liberal l-a reprezentat și îl reprezintă conectarea a cât mai multe gospodării la rețelele de gaze naturale, pentru asigurarea încălzirii locuințelor în anotimpul rece. Pentru cele mai multe gospodării, încălzirea convențională cu lemn și cărbune este mai scumpă decât încălzirea cu ajutorul gazelor naturale. Guvernul PNL a demarat deja mai multe proiecte și a identificat axe de finanțare, adoptând, în acest sens, mai multe măsuri în vederea extinderii rețelelor de gaze în localitățile în care acestea nu existau.

Demersul este unul pentru care și dumneavoastră aveți un merit deosebit, însă trebuie să vă semnalez una dintre problemele pentru care trebuie găsite soluții legislative cât mai curând și care ar crește viteza de conectare a populației la rețelele de gaze”, a transmis deputatul Balan.

Potrivit acestuia, costul branșamentelor de la rețeaua de transport și până în gospodărie a crescut deosebit de mult în ultimii ani (în Moldova de la cca. 1.500 de lei, la peste 4.500 de lei), fie ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime, fie ca efect al creșterii costurilor cu forța de muncă.

„Astfel, mare parte dintre gospodării nu au resursele financiare necesare pentru a acoperi costurile branșamentelor, deși rețelele noi de gaze trec deja sau vor trece chiar prin fața locuințelor.

În acest context și cunoscând dorința dumneavoastră de a sprijini accesul consumatorilor casnici la rețelele de gaze naturale, vă rog, domnule ministru, să precizați dacă susțineți soluția legislativă a preluării costurilor de branșare a populației de către operatorul de gaze naturale, iar aceste costuri să fie recunoscute și recuperate de operator din taxele de distribuție?”, a mai transmis deputatul sucevean Ioan Balan.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.