Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja, privind axele de finanțare pentru digitalizarea serviciilor publice furnizate de administrațiile publice locale.

Deputatul sucevean a precizat că succesul de care se bucură platforma ghișeul.ro, mai ales după ce a fost operaționalizată și funcția obținerii cazierului judiciar în format electronic, a determinat tot mai multe administrații publice locale să își dorească să crească gradul de digitalizare a serviciilor furnizate către populație. Avantajele soluțiilor electronice pentru bugetele locale și pentru cetățeni sunt semnificative – scurtarea termenelor, economie financiară și economie de timp. În același timp, cea mai mare parte a administrațiilor publice locale nu pot asigura finanțarea unor soluții IT&C din bugetele proprii, mai ales că multe dintre acestea au deja în derulare și alte tipuri de investiții: modernizări de drumuri, reabilitări de unități sanitare sau de învățământ, extinderea unor rețele de utilități de bază.

„Dată fiind determinarea dumneavoastră în a implementa politici corente care să conducă la creșterea gradului de digitalizare a sectorului public, precum și oportunitatea pe care ne-o oferă pachetul financiar european (fonduri nerambursabile), vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:  

  • Vă rog să precizați dacă la nivelul Ministerului cercetării, inovării și digitalizării vor fi lansate în perioada următoare competiții de proiecte destinate creșterii gradului de digitalizare a administrației publice locale. 

  • Dacă răspunsul dumneavoastră este afirmativ, vă rog să precizați ce tip de investiții vor putea fi realizate, precum și valoarea nerambursabilă maximă (inclusiv cota de cofinanțare) care poate fi accesată de fiecare UAT.

  • Vă rog să precizați câte UAT din județul Suceava sunt înmatriculate în platforma ghișeul.ro și ce măsuri de sprijin aveți în vedere pentru a asigura înmatricularea tuturor UAT-urilor din județ în această platformă”, se arată în textul întrebării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.