Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, în care îi solicită acestuia informații privind posibilitatea finanțării lucrărilor de infrastructură din Moldova din fonduri europene nerambursabile.

Învestirea dumneavoastră în funcția de ministru al fondurilor europene reprezintă o mare oportunitate pentru România, în primul rând prin șansa deosebită de a avea un excelent specialist în această funcție, ceea ce ne dă speranța că într-un termen rezonabil se va putea evita dezangajarea unor fonduri nerambursabile. Vă rog să-mi permiteți să vă urez succes la început de mandat și să vă asigur de sprijinul meu la nivel parlamentar, pentru orice demers care ar putea conduce la creșterea utilizării fondurilor europene pentru investiții sustenabile în țara noastră”, a transmis Ioan Balan.

În ceea ce privește situația lăsată în urmă de ultimele guverne, deputatul sucevean are convingerea că actualul ministru deja cunoaște faptul că acestea au abandonat utilizarea fondurilor europene nerambursabile pentru cel puțin trei proiecte majore pentru Moldova și anume Autostrada Unirii, Drumul expres Suceava-Ploiești, linia de cale ferată de mare viteză Suceava-București.

„Mai mult decât atât, ultimul guvern a avansat soluția păguboasă și iluzorie potrivită căreia aceste proiecte vitale pentru Moldova se vor realiza în parteneriat public-privat, urmând ca investiția să se amortizeze prin taxele plătite de cetățenii români care vor dori să circule pe aceste elemente de infrastructură”, a mai transmis liberalul sucevean.

Acesta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene să precizeze la ce valoare se ridică fondurile europene nerambursabile aflate în riscul major de a fi pierdute la data de 4 noiembrie 2019, dar și ce deficiențe majore au condus la agravarea acestor riscuri.

Având în vedere faptul că în anii precedenți Comisia Europeană a agreat de principiu să finanțeze din fonduri europene nerambursabile aproape toate obiectivele de investiții din Moldova, vă solicit să precizați în ce măsură se mai poate negocia la Bruxelles finanțarea Autostrăzii Unirii, a Drumului expres Suceava-Ploiești și a liniei de cale ferată Suceava-București prin intermediul fondurilor europene?”, a întrebat Ioan Balan.

De asemenea, deputatul sucevean i-a solicitat ministrului să precizeze dacă prin anularea standardelor de cost pentru infrastructură, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a creat un risc major pentru dezangajarea unor resurse financiare europene nerambursabile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.