Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că necesitatea construirii a minimum 8 spitale regionale de urgenţă şi a unui spital republican în municipiul Bucureşti întruneşte nu numai consensul specialiştilor, dar şi consensul politic al partidelor parlamentare.

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, deputatul sucevean transmite că după foarte mulţi ani de ezitări şi amânări, pentru primele proiecte trei spitale regionale clinice de urgenţă amplasate la Cluj (Comuna Floreşti), Craiova şi Iaşi chiar s-au întreprins şi demersuri concrete.
Astfel, pentru aceste trei obiective de investiţii, autorităţile administraţiei publice locale au adoptat hotărâri privind aprobarea definitivă a amplasamentului. Paşii următori ar fi constat in elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice. precum şi in asigurarea certă a finanţării lucrărilor de construire şi de dotare a noilor unităţi spitalicești. În data de 5 decembrie, Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat, acordul de împrumut privind finanţarea construcţiei a primelor trei spitale regionale de urgenţe, la laşi, Cluj şi Craiova.

În anul 2017, Comisarul european pentru dezvoltare regională, doamna Corina Creţu, afirma că există oportunitate finanţării acestor spitale din resurse financiare nerambursabile, dacă studiile de fezabilitate pentru primele trei proiecte s-ar finaliza şi transmite Comisiei Europene pină în luna martie a anului 2018, iar in luna noiembrie 2017, Guvernul Tudose a adoptat un memorandum, al cărui conţinut nu este public”, a declarat Ioan Balan.
Analizând programul de guvernare adoptat de Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018, deputatul liberal sucevean susține că a constatat cu stupoare faptul că Guvernul îşi propune o finanţare diferită a acestor obiective de investiţii.
Așadar, Guvernul din care faceți parte își propune să finanțeze lucrările la spitalele regionale de urgență din bani naționali, colectați din impozitele plătite de contribuabilii români, deși există resurse financiare nerambursabile suficiente, adică finanțare gratuită, disponibilă la nivelul Comisiei europene”, a transmis Balan.

Deputatul Ioan Balan i-a cerut ministrului Sănătății, în condițiile în care standardele de cost de la nivelul Uniunii Europene arată cât se poate de clar faptul că, cele mai moderne spitale, de capacitate similară, construite la nivelul statelor membre, nu au costat mai mult de 200 milioane de euro (circa 1 miliard de lei), cuprinzând și dotările aferente, să explice cum a rezultat un cost total, pentru cele 9 spitale, de 3,5 miliarde de euro, adică un cost mediu de cca.390 milioane de euro, adică aproape dublu.

Vă solicit să precizați dacă diferența de cost, de la 200 de milioane la circa 390 de milioane de euro reprezintă cauza majoră pentru care ați abandonat finanțarea din fonduri europene nerambursabile și ați optat pentru o finanțare din resurse interne, unde Guvernul nu dă socoteală asupra costurilor reale”, a mai transmis deputatul sucevean.

Ioan Balan a cerut ministrului Sănătății și ca, în condițiile în care Constituția României prevede la art. 128 imposibilitatea angajării unor cheltuieli publice fără o sursă certă de finanțare, iar FSDI este deocamdată numai un proiect abstract, să precizeze temeiul legal în baza căruia aceste proiecte de investiții au fost abandonate.
De asemenea, deputatul Balan i-a cerut ministrului Sănătății și să prezinte situația pe care a găsit-o, la preluarea mandatului, cu privire la nivelul de realizare a studiilor de fezabilitate pentru primele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova, dar și cu privire la stadiul negocierilor directe pe care le-au purtat autoritățile române, în ultimele 12 luni, cu oficialii Comisiei Europene pentru a primi finanțare nerambursabilă pentru construirea spitalelor.

În final, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a solicitat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să precizeze dacă își menține sau nu intențiile în privința memorandumului de împrumut încheiat cu BEI în anul 2015.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.