Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, vrea să afle de la ministrul Transporturilor Răzvan Cuc de ce absorbția fondurilor europene este atât de greoaie în cazul României. Într-o interpelare adresată acestuia deputatul sucevean prezintă cifre clare care se pot verifica de oricine în spațiul online.
„Pe pagina electronică a Comisiei Europene, la data de 15 aprilie 2019, sunt prezentate următoarele date privind absorbția fondurilor europene nerambursabile, aferente cadrului financiar european multianual 2014-2020: dintr-un total de 36,7 miliarde euro, numai 8,72 miliarde euro cheltuite efectiv de România, reprezentând 24% din totalul fondurilor disponibile. În ceea ce privește fondurile aferente programelor de investiții prioritare, sumele cheltuite din Fondul pentru coeziune se ridică la 1,6 miliarde euro, reprezentând 20%, iar din Fondul de Dezvoltare Regională 2,1 miliarde euro, reprezentând 17%”, a transmis Balan.
Având în vedere că cele două fonduri sunt cele mai mari și din ele se finanțează cu precădere realizarea de lucrări de investiții în infrastructură deputatul Balan așteaptă de la ministrul Cuc câteva răspunsuri la întrebările sale:
„Din sumele absorbite efectiv pentru investiții publice în infrastructura de transporturi până la data de 1 mai 2019, cât anume reprezintă sume aferente finanțării lucrărilor în continuare pentru proiectele de investiții demarate prin fondurile europene aferente cadrului financiar 2007-2013 (așa-numitele proiecte fazate, a căror finanțare a fost acceptată și după finalizarea exercițiului financiar trecut)?
Din sumele absorbite efectiv pentru investiții publice în infrastructură până la data de 1 mai 2019, cât anume reprezintă sume aferente finanțării proiectelor noi, depuse pentru finanțare în perioada 2014-2019?
– Vă solicit o situație a proiectelor noi de autostrăzi depuse pentru finanțare la Comisia Europeană în cadrul financiar european multianual 2014-2020.
– În virtutea acelorași date publicate de Comisia Europeană, vă solicit să precizați care este motivul pentru care numai pentru 69% din sumele disponibile au fost depuse proiecte pentru finanțare nerambursabilă?
– Solicit, de asemenea, să precizați numărul de proiecte respinse de Comisia Europeană de la finanțare și valoarea totală a acestora”, a conchis deputatul sucevean.
Lasa un raspuns