Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan susține, într-o declarație politică, că din anul 2012, de când PSD a preluat efectiv guvernarea în România, datoria publică a țării a urcat de la 191 de miliarde de lei, până la 331 de miliarde de lei, la finalul anului 2018.

„Așadar, într-o perioadă în care România a înregistrat creștere economică, adică economiei i-a mers destul de bine, PSD i-a îndatorat pe români cu încă 140 de miliarde lei. Fiecare român trebuie să știe că PSD l-a făcut mai dator cu peste 7.100 de lei. Cu toții știm că împrumuturile nu sunt gratuite și că anual se plătesc peste 10 miliarde de lei în contul dobânzilor la datoria publică, adică, anual plătim creditorilor care împrumută Guvernul, prețul unei autostrăzi moderne de câteva sute de km sau prețul a câtorva spitale noi, dotate și echipate după ultimele standarde. Săptămâna trecută, Guvernul ne-a luat din nou prin surprindere și a contractat un împrumut uriaș, de peste 3 miliarde de euro, la dobânzi total dezavantajoase, pe termene de până la 30 de ani. Într-o singură zi, Guvernul ne-a îndatorat, pe fiecare în parte, cu peste 150 de euro”, a declarat Ioan Balan.

Potrivit acestuia, pentru PSD și ALDE este ușor să facă diverse cadouri electorale, atunci când factura guvernării lor va fi plătită de fiecare român în parte.

„Ceea ce nu spun cei din PSD-ALDE este faptul că ei se împrumută acum, iar datoriile făcute de ei vor fi plătite peste 7, 15 sau 30 de ani, atunci când acest guvern va fi doar o parte din istoria neagră a țării. Am spus în dese rânduri că PSD-ALDE îi împrumută chiar și pe copiii care încă nu s-au născut, dar care vor trebui să plătească din buzunarele lor, datoriile făcute de Dragnea, Teodorovici și Dăncilă. Supra-îndatorarea accelerată a României, într-o perioadă în care Guvernul se laudă că avem creștere economică, este o altă dovadă a eșecului total la guvernare pe care l-a înregistrat PSD-ALDE. Când economia crește, banii care intră la buget ar trebui să fie mai mulți, nu mai puțini, iar aceștia ar trebui să ajungă și pentru creșterea veniturilor populației și pentru construcția de infrastructură și modernizarea serviciilor publice”, a mai declarat liberalul sucevean.

Din păcate, după cum susține Ioan Balan, Guvernul PSD-ALDE nu are bani nici pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, nici pentru eliminarea inechităților din legea salarizării, iar investițiile publice vor marca în anul 2019 un nou minim istoric, adică nu se va construi mai nimic.

„În vreme ce Guvernul PSD-ALDE ne îngroapă în datorii, statele dezvoltate din Uniunea Europeană, precum Germania sau Irlanda, își plătesc datoriile acumulate în anii anteriori, pentru ca atunci când vor veni vremuri grele să poată să apeleze fără probleme la împrumuturi guvernamentale, la costuri mici.

Împrumuturile nu sunt un lucru rău dacă Guvernul face ceea ce trebuie cu banii împrumutați! Și Italia s-a împrumutat în trecut, dar din banii luați de la creditori au construit cea mai vastă rețea de autostrăzi din Sudul Europei și a legat regiunile sărace din sudul peninsulei, de cele bogate din nord, dându-le șansa să se dezvolte!”, a precizat deputatul sucevean.

Acesta a dat și exemplul Germaniei, care  s-a împrumutat cu ani în urmă, însă din banii împrumutați a construit una dintre cele mai puternice și competitive economii din lume, a edificat rețele de transport de mare viteză și sisteme energetice care au condus la facturi mai mici pentru populație și agenții economici.

„Avem toată îndreptățirea să ne întrebăm ce au făcut guvernele PSD cu peste 140 de miliarde de lei împrumutați în 7 ani, bani pe care generațiile viitoare vor trebui să îi dea înapoi! Oare ce vor răspunde cei din PSD când vor fi întrebați de copii lor despre modul în care au risipit atâtea miliarde de lei și nu au reușit să construiască nimic notabil: niciun spital nou, nicio autostradă nouă, nici o școală sau universitate performantă? Nu o să mă bazez pe mustrările de conștiință ale celor din PSD, pentru că nu o să avem niciodată parte de așa ceva. Ceea ce trebuie să facem cu toții este să dăm o lecție nepricepuților care au condus țara peste 22 de ani în ultimele 3 decenii și să dăm țării un guvern responsabil, care să aibă grijă de modernizarea țării, de utilizarea banilor gratuiți de la Uniunea Europeană, care trebuie să fie cheltuiți pentru lucrări de infrastructură. Viitorul guvern condus de PNL va construi politici responsabile atât pentru părinții și bunicii noștri, dar, mai ales, pentru viitorul acestei țări, pentru copii”, a conchis deputatul PNL de Suceava Ioan Balan.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.