Parlamentarul USR Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, critică unele autorități locale din județul Suceava pentru refuzul neîntemeiat de a autoriza amplasarea de corturi pentru strângerea de semnături în vederea participării Alianței 2020 USR PLUS la europarlamentarele din 26 mai 2019. Potrivit deputatului USR, refuzul neîntemeiat al municipalităților reprezintă o restrângere flagrantă a mai multor drepturi democratice, consfințite legal și constituțional.

„Consider că este un gest de minimă decență democratică să asiguri respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, inclusiv politice, și să asiguri condițiile în care acestea pot fi manifestate. Să interzici instalarea de puncte focale pentru strângere de semnături și să restrângi astfel drepturile oamenilor de a semna și de a-și afirma susținerea pentru un partid sau altul mi se pare un abuz dintre cele mai grosolane. Reamintesc autorităților din localitățile sucevene cu probleme că nu mai suntem pe vremea comunismului, în care drepturile oamenilor erau doar pe hârtie și poate nici acolo. Le solicit în modul cel deschis să elibereze solicitanților autorizațiile necesare pentru amplasarea de corturi pentru semnături,” a declarat parlamentarul sucevean Daniel Popescu.

Eforturile echipelor locale ale Alianței 2020 USR PLUS pentru strângerea de semnături de susținere în vederea participării acesteia la alegerile pentru Parlamentul European s-au lovit de “refuzul total neîntemeiat al autorităților publice din mai multe localități sucevene de a pune la dispoziția solicitanților spații pentru amplasarea de corturi. Printre acestea se numără primăriile din Rădăuți și din Gura Humorului, dar fenomenul nu este unul izolat”. În motivațiile de respingere a cererilor, autoritățile locale în cauză nu au oferit niciun temei legal pentru decizia de a nu autoriza instalarea de corturi.”,  a declarat Teodora Munteanu, președintele filialei județene a Uniunii Salvați România.

În opinia deputatului USR, aceste respingeri reprezintă un abuz din partea autorităților și o restrângere flagrantă a mai multor drepturi, care vizează atât cetățenii, cât și partidele politice. Printre acestea se numără dreptul constituțional de a alege și de a fi ales, inclusiv în Parlamentul European (articolul 38 din Constituție), precum și drepturile garantate prin Legea 60/1991 și care se referă la libertatea cetățenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea.

Totodată, “prin refuzul de a autoriza amplasarea de corturi pe domeniul public, autoritățile locale în cauză împiedică în mod flagrant îndeplinirea obligației legale pe care o au formațiunile politice pentru a-și prezenta candidații la alegerile europarlamentare, și anume: depunerea unei liste de cel puțin 200.000 de susținători (Legea nr. 33/2007). Mai mult decât atât, aceste autorități dau dovadă de o atitudine vădit discriminatorie față de alianța electorală USR PLUS, lucru interzis prin legislația referitoare la prevenirea şi sancționarea tuturor formelor de discriminare (OUG nr. 137/2000).”, a declarat Adrian – Radu Rey, membru în Grupul de Inițiativă Județean Suceava al PLUS.

În acest context, deputatul USR Nicolae – Daniel Popescu, împreună cu președintele USR Suceava Teodora Munteanu și Adrian – Radu Rey, membru în Grupul de Inițiativă Județean Suceava al PLUS, solicită în mod ferm autorităților locale sucevene care au avut un comportament neconstituțional și nelegal să își reconsidere în cel mai scurt timp hotărârile de a nu autoriza amplasarea de corturi ale Alianței 2020 USR PLUS în vederea strângerii de semnături pentru europarlamentare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.