Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o întrebare ministrului Educației, Ligia Deca, prin intermediul căreia i-a solicitat să spună când vor beneficia studenții de reducerea de 90% a biletelor de tren.

„În condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român) vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere pentru studenți nu mai este posibilă la operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic, care refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)”, spun reprezentanţii Autorității pentru Reformă Feroviară.

Refuzul eliberării titlurilor de călătorie are ca  motiv faptul că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023 nu au fost publicate.

Astfel, desi Parlamentul României a votat Legea învătământului superior nr.199/2023 și aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind în vigoare, reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul nu se acordă desi aceasta a fost extinsă de reprezentanții poporului la 90%, de la 50%,  iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost majorată la 30 de ani.

Considerăm că este o încercare mascată de a aplica reducerea cu 50% din vechea lege pentru a face economie la buget pe seama studenților.

Suntem în situația în care Guvernul nu și-a făcut temele în ceea ce privește procedurile interne de aplicare. Faptul că nu există formulare și procedurile de decontare între stat și operatorii de transport nu lipsește de eficiență juridică legea în vigoare.

Solicităm să vă implicați personal , doamnă ministru, pentru deblocarea imediată a situației pentru ca studenții să beneficieze de facilitățile prevăzute de lege.

Față de această situație solicităm să  răspundeți la următoarea întrebare:

La ce dată vor beneficia studenții de reducerea pe CFR de 90% prevăzută de lege”, se arată în textul întrebării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.