Deputatul Dorel Acatrinei, îi solicită premierului României, Nicolae Ciucă, să prezinte ce soluții are pentru reducerea datoriei publice și a deficitului bugetar. Dorel Acatrinei i-a transmis premierului că România are o datorie de 700 de miliarde de lei, iar românii plătesc 8 miliarde de euro numai pentru dobânzi.

Acatrinei a adăugat că totalul împrumuturilor guvernamentale ar urma să ajungă în 2023 la 160 de miliarde de lei (peste 32 de miliarde de euro), iar din această circa 92 miliarde de lei  ar urma să fie cheltuiți pentru refinanțarea datoriilor guvernamentale scadente. El a precizat că diferența de 68 de miliarde de lei este necesară pentru acoperirea deficitului bugetar.

„Guvernul împrumută aceste sume la dobânzi mai mari decât media europeană, îndatorând excesiv generațiile viitoare. În ciuda creșterii economice a României, anunțată cu mare aplomb de Guvernul României, investitorii nu sunt convinși că vorbim despre o creștere solidă. Asta înseamnă că riscul perceput de investitori e mai mare și, implicit, dobânzile obținute de guvern sunt mai mari”, a precizat liderul AUR Suceava.

El a atras atenția că România nu a reușit să convingă prin performanța guvernamentală, tradusă în limitarea cheltuielilor din administrație și a pierderilor generate de companiile de stat. De asemenea, Dorel Acatrinei a atras atenția că aproape 2% din PIB-ul României se duce pe dobânzi, în timp ce56% din datoria publică a țării este în valută, expusă suplimentar riscului valutar al fluctuației de curs.

„Soluția este să îmbunătățim ratingul de țară pentru a reduce cheltuielile cu dobânzile, dar și un deficit bugetar mai mic și costuri mai mici cu funcționarea statului prin eliminarea cheltuielilor cu clientela politică și debranșarea acesteia de la banul public, dar și  creșterea investițiilor necesare și utile”, a explicat Acatrinei. El a mai spus că o creștere anuală a datoriei publice este direct proporțională cu avansul deficitului bugetar. „Raportat la PIB, observăm că, în cea mai mare parte, banii împrumutați în fiecare an merg către acoperirea deficitului bugetar care în mare parte finanțează consumul, risipa banului public, pensiile speciale, finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat”, a declarat liderul AUR Suceava.

În final, acesta i-a solicitat premierului să spună dacă printre soluțiile avute în vedere se numără și eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat și eliminarea pensiilor speciale pentru reducerea deficitului bugetar.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.