Astăzi 28, septembrie 2021, la ora 10:00, Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil propunerea legislativă „Lege pentru modificarea şi completarea OUG 217 din 2000 privind stabilirea valorii coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, care devine salariul minim brut pe economie, garantat în plată”, proiect inițiat de parlamentarii AUR din Parlamentul României.

Proiectul a fost susţinut în faţa Consiliului Economic şi Social (CES) de către deputatul AUR de Suceava Lucian Florin Pușcașu în numele copreşedinţilor AUR.

Acesta a susţinut în fata CES că „pragul sărăciei poate fi considerat coşul minim de consum şi este necesar ca salariul minim pe economie să fie la valoarea  coşului minim de consum calculat ultima dată de specialişti la suma de 2.818 ron în septembrie 2020, conform formulelor existente în anexa 1 a OUG 217 din 2020. Guvernul României şi Institutul Naţional de Statistică nu vor să actualizeze această valoare şi nici ca valoarea coşului minim să devină salariul minim, drept  pentru care trebuie obligaţi prin lege şi este necesar ca aceştia să nu modifice caracteristicile coşului minim de consum”.

Deputatul Florin Lucian Puscasu a mai adăugat că necesitatea acestei propuneri a reieşit din scumpirile care au scăpat de sub control în 2021.  

„De asemenea, în trecut au avut loc creșteri mai mari care s-au înregistrat la capitolul cheltuieli pentru alimentație cu +5,5% mai mult în septembrie 2020 față de septembrie 2019 (comparativ cu+3,8% în septembrie 2019 față de septembrie 2018). Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 6.194 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.597 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.818 lei pe lună. Propunerea legislativă vizează că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, calculată la nivelul lunii septembrie 2020, în sumă de 2818 lei să fie salariul minim brut pe economie garantat în plată și să fie indexată în fiecare an până la 01 decembrie de către INS pentru a fi preluată în fundamentarea bugetului de stat pentru anul următor”, a transmis deputatul Florin Pușcașu, care a adăugat că „trebuie să luăm bani din eliminarea ori impozitarea pensiilor speciale şi din stoparea risipei banului public, respectiv de la izolete, panseluţe,etc. Este necesar ca  achiziţia de vaccinuri să nu fie făcută mai mai mult decât este necesar, trebuie eliminate cheltuielile cu studiile de fezabilitate care nu ajung niciodată la finanţare. De asemenea, trebuie eliminate cheltuielilor neeconomicoase şi achiziţia de maşini scumpe făcute de instituţiile de stat pentru că trebuie să ne asigurăm că nici un roman nu trăieşte sub pragul sărăciei”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.