Deputatul AUR Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia l-a întrebat când va corela veniturile românilor cu un coș minim de consum pentru un trai decent.

Deputatul sucevean a precizat că politica Guvernului României nu este în acord cu politica Uniunii Europene pe subiectul corelării veniturilor populației cu un coș minim de consum întrucât Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă.    

„Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă. In Planul Național de Redresare și Reziliență( PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii la prețuri reale.  

Parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000, care, este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. 

Domnule Prim Ministru, fiți bărbat politic, scoateți de la sertar propunerile legislative ale AUR și dați aviz pozitiv al Guvernului pentru ca acestea să devină legi.

 Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.

Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.

Creșterea economică din anul 2022 bazată pe consum, în ciuda infației de 16%, nu a fost distribuită echitabil românilor prin bugetul aprobat pentru anul 2023. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic și cu toate astea ați menținut pensiile speciale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Domnule Prim-Ministru, a fost făcută economie bugetară din sărăcirea românilor întrucât nu au fost indexate veniturile românilor nici măcar cu rata inflației.

Uniunea Europeană impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă pragul sărăciei

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: La ce dată veți corela veniturilor românilor cu un coș minim de consum pentru un trai decent care reprezintă pragul sărăciei în România?”, se arată în textul interpelării.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.