Fostul ministru al Culturii, deputatul sucevean Bogdan Gheorghiu, prezent la Festivitatea de premiere a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, pe care l-a susținut și promovat în perioada ministeriatului, a declarat că acest moment este unul de mare încărcătură pentru noi toți pentru că personalitatea lui Ciprian Porumbescu este uriașă și depășește cu mult granițele țării noastre.

Acesta a mai transmis de pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava că  trebuie făcut mai mult pentru a promova valorile autohtone, pentru că „nu-i de ici de colo ca de pe plaiurile tale să-și aibă originile un compozitor care a compus imnul României, cântat până în 1990 și imnul Albaniei, cântat și astăzi”.

„Compozitorul, care este un pionier, este primul român care a creat o operetă românească: Opereta «Crai Nou», pusă în 1882 în scenă, la Brașov. Din păcate, un an mai târziu, s-a stins Ciprian Porumbescu sub ochii tatălui său și a surorii sale, la Stupca. Cu siguranță ar mai fi avut multe de spus în cultura românească, dacă ar mai fi avut zile, această mare personalitate.

E bine că avem la Suceava un ansamblu folcloric care îi poartă numele, e bine că avem case memoriale și la Stupca și la Suceava, e bine că avem busturi ale lui Ciprian Porumbescu în parcurile sucevene și în întreaga țară, dar, totuși, să nu uităm că el este celebru prin opera sa. Așadar, acest festival are rolul de a evidenția și de a menține mereu vie valoarea inestimabilă a operei sale și, mai mult decât atât, acest festival are rolul de a stimula cmpoziția românească. Vă spun sincer, cât am fost ministru al Culturii, vorbind cu manageri și cu artiști din zona acestui gen muzical mi s-a spus că, din păcate, noi cântăm doar ce au compus clasicii noștri și nu prea s-a mai compus în ultima vreme. Ori Festivalul Concurs Ciprian Porumbescu are tocmai rolul de a stimula compoziția românească. După cum ați văzut și în arta plastică și compozitorii artei muzicale sunt prețuiți mai mult după ce nu sunt. E bine ca opere compuse astăzi să fie cântate.

Astfel de festivaluri fac parte dintr-o politică publică pe care statul român și autoritățile locale și aici dați-mi voie să îl felicit pe domnul președinte al Consiliului Județean Suceava pentru că susține acest festival, trebuie să încurajeze astfel de evenimente pentru că talent este, însă este nevoie și de implicare pentru a stimula acest talen și a-l aduce pe scenă.

Vreau să îl felicit pe domnul vicepreședinte Niculai Barbă pentru implicarea sa activă în acest Festival! Vreau să vă spun că de Crăciun, când toată lumea se pregătea de sărbători, el lucra cu domnul Jinga tocmai pentru a ieși totul bine”, a transmis fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.