Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a anunțat că Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), inițiat de Ministerul Educației, face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.
Deputatul sucevean a precizat că programul vizează implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) prin acordarea de granturi, în două runde, unui număr estimat de 2.500 dintr-un total de 3.235 de unități de învățământ de stat de nivel gimnazial, cu risc mediu și crescut de abandon școlar, identificate prin proiectul „Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru a crește participarea școlară”.
„Toate școlile se pot înscrie, nu doar cele incluse în lista inițială (și acestea trebuie să parcurgă procedura de înscriere) cu condiția să se încadreze într-un grad de vulnerabilitate și să existe risc de abandon școlar.
Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, în funcție de numărul de elevi înscriși și gradul de marginalizare a localității, și va fi implementat pe o durată de 3 ani.
Complementar cu granturile directe în suma totală de 500 milioane euro, PNRAS prevede suma de 43 milioane euro pentru formarea a 45.000 de angajați din învățământul preuniversitar. Formarea implică metode și tehnici de reducere a abandonului școlar, identificarea nevoilor și abilităților elevilor, abordări didactice centrate pe elev, competențe interculturale și evaluare formativă. Cele 7 module de formare disponibile sunt: utilizarea modulului MATE, programe remediale, comunități de practică, învățarea fără limite, observare la clasă, coaching pentru diriginți și leadership pentru directori”, a explicat Bogdan Gheorghiu.
Acesta a adăugat că MATE conține un set de instrumente pentru identificarea timpurie a elevilor în risc de abandon și înregistrarea acestora în SIIIR, planificarea și implementarea unor măsuri de prevenire și reducere a abandonului la nivelul școlii. Ministerul Educației a organizat în format webinar o sesiune de întrebări și răspunsuri pe tema implementării MATE, care s-a adresat, în principal, directorilor de unități de învățământ și care poate fi urmărită la accesând acest link: https://fb.watch/avF3Fh_xKu/
Toate declarațiile de intenție vor fi evaluate, urmând ca unitățile de învățământ preselectate să fie invitate să depună o propunere de proiect care va include, în mod obligatoriu, și o analiză de nevoi.
În județul Suceava există un număr de 92 de unități de învățământ eligibile pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – finanțat prin Planul pentru Redresare și Reziliență. Din acest număr, un procent de 21,73% este reprezentat de unitățile de învățământ cu risc ridicat de abandon, iar restul de 78,26% reprezentând procentul școlilor cu risc mediu de abandon.
➡️ Lista unităților de învățământ eligibile pentru PNRAS o găsiți accesând : https://www.edu.ro/…/Lista%20unitati%20invatamant…
➡️ Declarațiile de intenție pot fi încărcate utilizând acest link:
➡️ Informațiile integrale le puteți găsi pe: https://www.edu.ro/PNRR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.