Copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi confesionale cu program normal de 4 ore, precum şi elevii din învăţământul primar de stat şi privat ar putea primi lunar 350 de grame de miere polifloră, potrivit unui proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I – IV din învăţământul de stat şi confesional a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 24 octombrie. Printre inițiatorii proiectului se numără și deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici.

„Se acordă gratuit pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și confesionale cu program normal de 4 ore, precum și pentru elevii din învățământul primar de stat și privat miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame miere lunar”, prevede proiectul.”

Documentul specifică că mierea polifloră destinată consumului pentru elevii din învățământul primar va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, şi va proveni exclusiv din stupinele autorizate.

În expunerea de motive se precizează că este vorba de o cantitate în limita a 60 grame/copil/săptămână. Inițiatorii amintesc că legea pe care prezentul proiect o modifică a fost suspendată în 2015 prin mai multe ordonanțe, motivul fiind lipsa finanțării.

„Actul normativ este imperios necesar pentru a se asigura un aport nutrițional și caloric copiilor care să conducă la asigurarea unei vieți sănătoase a acestora și o dezvoltare echilibrată”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Documentul stabilește pentru anul 2017 un plafon de 16.800.000 lei. Totodată, acesta prevede că sumele alocate rămase necheltuite se raportează pentru anul următor celui pentru care s-a făcut repartizarea.

„Prin introducerea mierii în școală, ne dorim să avem copii mai sănătoși și să valorificăm mierea românească mult mai bună calitativ decât cea din import.Sper ca să încurajăm astfel consumul de miere de calitate produsă în România și să stimulăm vânzările pentru că vorbim de aproape 10% din producţia naţională de miere în acest program”, a explicat deputatul PSD.

Inițiatorii au cerut procedura de urgență pentru acest proiect care va urma să intre în dezbaterea Senatului ca prima camera sesizată.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.