Deputtaul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut o declarație politică potrivit căreia nu trebuie să uităm niciodată că cei care s-au luptat pentru întregirea neamului românesc nu au economisit niciun efort pentru ca noi, astăzi, să putem să ne bucurăm, fără să ne temem, de o Românie liberă și independentă.

Vă rog să-mi permiteți să citesc numai câteva rânduri din ziarul ”Glasul Bucovinei”, din data de 29 noiembrie 1918, ziar care-și asuma public statutul de ”organ de propagandă pentru unirea politică a Românilor de pretutindeni” care se edita la acea vreme la Cernăuți, sub conducerea lui Sextil Pușcariu.

Iată care era bucuria românilor din Bucovina în ziua întoarcerii acestui pământ românesc la patria mamă:

”Cea mai mare sărbătoare a Bucovinei! Visul nostru de aur s-a împlinit! Părinții noștri cari au murit de dorul acestui vis, de azi înainte vor găsi odihna în pământul liber și desrobit. O veche fărădelege, săvârșită față de țară și de poporul ei băstinaș, s-a reparat și firul istoric ce fusese întrerupt cu silnicie înainte de un veac și jumătate, s-a reluat astăzi și se va putea continua în ticnă spre binele și propășirea tuturora. Cu smerenie ne plecăm capetele înaintea Dumnezeului părinților noștri care ne-a învrednicit de a trăi aceste clipe înălțătoare și făgăduim că ne vom strădui a ne arăta vrednici de dânsele. Trăiască Bucovina desrobită și reintrată în granițele României Mari!””, a transmis Ioan Balan.

Potrivit deputatului sucevean, orice suflet de român care citește aceste rânduri, după 100 de ani de la măreața faptă realizată de bucovineni, nu poate să nu simtă cum îi fierbe sângele de român prin vene.

„Nu trebuie să uităm niciodată, nici noi și nici urmașii urmașilor noștri, că cei care s-au luptat pentru întregirea neamului românesc nu au economisit niciun efort pentru ca noi, astăzi, să putem să ne bucurăm, fără să ne temem, de o Românie liberă și independentă.

Din păcate, istoria nedreaptă a făcut ca o parte din Bucovina să fie despărțită de la sânul mamei România, în timpul celui de-al doilea Război Mondial și peste 400 de mii de bucovineni să trăiască și să simtă în continuare românește. Tot din păcate, în peste 28 de ani care s-au scurs de la căderea comunismului, guvernele din România nu au știut să lege mai trainic legăturile cu românii rămași în afara frontierelor”, a mai declarat liberalul sucevean.

Potrivit acestuia, 28 noiembrie este ziua visului de aur pentru Bucovina, iar 1 decembrie este ziua visului de aur pentru toată suflarea românească, este visul de aur care vine de secole pentru tot neamul românesc.

„România Mare nu ar fi fost posibilă fără curajul guvernelor liberale conduse de Brătieni și fără iubirea de țară a regilor din dinastia de Hohenzollern Sigmaringen. România Mare nu ar fi fost posibilă fără contribuția crucială a lui Iancu Flondor la unirea Bucovinei cu România. Marele istoric Nicolae Iorga spunea despre Iancu Flondor: ”cu adâncă recunoștință, mulțumim omului întreg și neînfricoșatului român”.

România Mare nu ar fi fost posibilă fără jertfa miilor de soldați care și-au dat viața în Războiul pentru independență sau în cele două Războaie mondiale. Lor le datorăm România noastră de azi și lor trebuie să le cinstim memoria ori de câte ori avem posibilitatea, nu numai de ziua națională a tuturor românilor.

Să cinstim cu se cuvine această săptămână de aur, poate cea mai importantă și plină de încărcătură din istoria post-decembristă! Să ne învățăm copiii, nepoții și strănepoții că România de astăzi, membră a NATO și a Uniunii Europene nu este rezultatul eforturilor celor de astăzi și de ieri, ci este visul de aur al tuturor urmașilor lui Decebal și Traian.

La mulți ani țara mea sfântă! La mulți ani România!”,  a conchis deputatul Ioan Balan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.