Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat ministrului Economiei, Florin Marian Spătaru, o întrebare prin intermediul căreia i-a solicitat informații privind distribuția investițiilor străine directe în anul 2022, în Regiunea Nord-Est.

Deputatul sucevean a precizat că stabilitatea politică și economică asigurată de actuala coaliție de guvernare, precum și măsurile stimulative adoptate în favoarea mediului economic au transformat România într-un adevărat pol de atracție pentru investițiile străine din Uniunea Europeană. Potrivit celor mai recente evaluări ale Băncii Naționale a României, în primele nouă luni ale anului 2022 investiţiile străine directe au însumat peste 7,26 miliarde euro, cu peste 17% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, iar perspectiva pozitivă se menține. 

„Cu toate acestea, după cum foarte bine cunoașteți, tendința investițiilor străine directe este aceea de a se loca tot în mediile dezvoltate, în proximitate fluxurilor financiare și ale infrastructurii rapide de transporturi. Acest lucru a determinat în anii trecuți o dezvoltare dezechilibrată a României pe regiunile sale istorice, cu poli de dezvoltare peste media Uniunii Europene și zone economice slab dezvoltate. Pentru că unul dintre obiectivele majore de dezvoltare îl reprezintă diminuarea decalajelor în interiorul țării și luând în considerare pârghiile pe care le are Guvernul României, prin Ministerul Economiei, de a genera măsuri stimulative pentru investitorii care s-ar reloca în zonele mai puțin dezvoltate ale României, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:  

  • Care a fost, în primele 11 luni ale anului 2022, volumul total al investițiilor străine directe care s-au realizat în Regiunea Nord-Est? Solicit o situație care să reflecte localizarea acestora pe județele din regiune și specificul acestora (industrie, servicii, comerț etc).

  • În condițiile în care Regiunea Nord-Est oferă avantaje competitive deosebit de atractive (forță de muncă de bună calitate, infrastructură locală în dezvoltare, administrații locale deschise către parteneriate cu mediul privat) vă solicit să precizați dacă aveți în vedere să generați măsuri stimulative pentru investitorii străini care ar opta să realizeze investiții în această regiune? Vă rog să precizați, de asemenea, dacă, în anul 2022, în cadrul întâlnirilor cu diferiți investitori străini, ați susținut ca aceștia să-și orienteze investițiile către Regiunea Nord-Est”, i-a transmis deputatul Ioan Balan ministrului Economiei.

One Response

  1. mihai grigore

    : revista floare albastra = blue : asociatia ” produs in bucovina ” _ date regisrtru de inscriere …….._ lista cu to ate asociatiile create de gheorghe flutur _______ sume de LA pe nivele UE – guvern consilii judetene – primarii accesate _______ projects cheltuieli venituri = zero _ venituri ” programatorii acestui bisniss ( data lui gf ) = economia romaniei ( trebuie sa fie o eroare de calcul _ imi cer scuze” programatorii” pot fi uneori inlocuiti de „hackeri ” _ ei sunt exclusi controlului contabil ) :

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.