Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, referitoare la asigurarea numărului de doze de vaccin antigripal pentru principalele categorii de risc.

Începutul sezonului rece se apropie, iar medicii de familie sau unitățile de sănătate publică nu au primit încă dozele de vaccin antigripal necesar. Potrivit unor informații apărute în spațiul public, Ministerul Sănătății s-a angajat să distribuie 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, începând cu a doua jumătate a lunii septembrie. Din păcate, chiar dacă numărul poate să pară foarte mare în raport cu anii precedenți, dacă facem o evaluare mai atentă asupra necesarului de doze, putem să observăm că acestea sunt încă insuficiente”, a transmis deputatul sucevean.

Acesta a dat și exemplul Direcției de Sănătate Publică Suceava, la nivelul căreia s-a întocmit un necesar de cca. 73.000 de doze pentru sezonul 2019-2020, ceea ce înseamnă că necesarul este cel puțin dublu.
Având în vedere că prevenția în sănătate este politica cea mai eficientă și eficace, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Sorina Pintea să precizeze câte doze de vaccin antigripal se vor distribui la nivel național pentru sezonul 2019/2020, dar și câte vor fi repartizate pentru Direcția de Sănătate Publică Suceava.

Vă solicit să specificați dacă, potrivit metodologiei de vaccinare antigripală, vor continua să beneficieze de vaccinare gratuită copiii, femeile însărcinate, personalul medical care intră în contact cu pacienții, bolnavii cronic și alte categorii”, a mai transmis liberalul sucevean.

Având în vedere că producerea vaccinului antigripal în România, prin intermediul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” ar conduce la economii bugetare și la o creștere substanțială a numărului dozelor distribuite, deputatul Balan a mai solicitat ministrului Sănătății să precizeze dacă a avut consultări cu Ministerul Apărării Naționale și când consideră că institutul va putea produce primele doze.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.