Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i s-a adresat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, exprimându-și îngrijorarea că agricultorii își vor pierde subvențiile din cauză că nu s-a finalizat programul național de cadastrare.

Conform noilor proceduri implementate de către Comisia Europeană pentru noile state membre ale Uniunii Europene, pentru a mai putea beneficia de acordarea subvenţiilor agricole, a plăţilor directe, fermierii români vor trebui să se înscrie în Registrul unic de identificare, administrat direct de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Numai după ce realizează această procedură, fermierii vor putea să depună cereri de plată, pe baza unei precise identificări a parcelelor de teren agricol, prin sisteme electronice cu privire la datele cadastrale. Aşadar, după 1 ianuarie 2018, identificarea tuturor parcelelor agricole se va face exclusiv in baza sistemelor cadastrale, iar fermierii care nu se vor supune acestor exigenţe, nu vor mai putea fi beneficiarii plăţilor directe pentru sprijinirea culturilor”, a transmis deputatul sucevean.

Având în vedere faptul că în anul 2017 singurele sume atrase de România de la Uniunea Europeană reprezintă plăţile directe în agricultură şi luând în considerare riscurile majore ale pierderii sau întârzierii utilizării acestor resurse financiar pentru anul 2018, Ioan Balan i-a solicitat lui Petre Daea mai multe precizări

La momentul iunie 2017, care este stadiul de implementare al Programului Naţional de Cadastru 2015 — 2023, care are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în 2.337 de Unităţi Administrativ Teritoriale situate în mediul urban şi rural?  Câte imobile au fost cadastrate până în prezent şi câte vor mai putea fi cadastrate până la 1 ianuarie 2018? Câte ar mai trebui cadastrate în următorii ani? Ați întreprins, până în prezent, vreun demers concret pentru a convinge Comisia Europeană să mențină actualul sistem (plăți directe pe suprafață), pentru a obține încă un termen de tranziție rezonabil, până la care România va reuși să cadastreze toate imobilele pe care și le-a propus prin programul mai sus amintit? Ați evoluat impactul economic al acestor pierderi, nu numai pentru competitivitatea fermierilor, ci și pentru ansamblul economiei naționale?”, l-a întrebat deputatul sucevean pe ministrul Agriculturii.

De asemenea, Ioan Balan dorește să știe și care este efortul bugetar pe care ar trebui să-l facă statul român, prin MDRAPFE, în vederea cadastrării tuturor terenurilor agricole care pot accesa subvenții în agricultură.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.