„Începând cu data de 24 mai 2017, o parte importantă dintre sindicatele reprezentative din administraţia publică locală au declanşat proteste şi greve în semn de protest faţă de forma adoptată de Senat a legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. La baza nemulţumirilor se află mai multe motive, printre care, dacă încă nu le-aţi aflat, îmi permit să vi le prezint: lipsa consultărilor premergătoare elaborării proiectului legislativ cu sindicatele reprezentative ale funcţionarilor publici din administraţia publică locală; adâncirea inechităţilor salarizării în administraţia publică locală; majorări salariale nesemnificative pentru unele categorii profesionale, extrem de importante la nivelul administraţiilor locale; scăderi salariale, care contravin prevederilor constituţionale; lipsa unor criterii precise în salarizarea locală, care ar putea conduce la discriminări de salarizare între angajaţi care prestează aceeaşi muncă şi au aceeaşi calificare; temerea justificată că majorările vor fi suportate din bugetele locale, care nu au aceste resurse; temerea reală că majorările salariale vor conduce la disponibilizări de personal, adică pierderea locului de muncă”, a transmis Ioan Balan.
Deputatul PNL este de părere că, în ciuda acestor semnale, care provin din partea unei categorii profesionale care numără peste 120 de mii de angajaţi, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a rămas total pasiv.
„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât vorbim despre un proiect, aflat încă în dezbaterea Parlamentului şi ale cărui neajunsuri ar putea să fie ajustate, la care Guvernul nu doreşte, în nici o măsură să contribuie pozitiv. Mai mult, nemulţumirile tuturor categoriilor profesionale plătite din fonduri publice vor fi și mai mari atunci când, în baza noii legi, se vor calcula și plăti primele salarii”, a adăugat Ioan Balan.
Deputatul PNL de Suceava i-a cerut Liei – Olguța Vasilescu să precizeze dacă, prin aplicarea noii legi a salarizării salariile funcționarilor publici din administrația locală vor scădea, iar aceștia vor fi îndreptățiți să se adreseze instanțelor de judecată și să ridice excepții de neconstituționalitate, având în vedere prevederile Constituției României și jurisprudența Curții Constituționale a României.
„În privința funcționarilor publici din administrația publică locală puteți garanta faptul că unele majorări salariale, doar pentru unele categorii profesionale, nu va însemna concedierea altora? Este adevărat că la elaborarea acestei legi ați estimat concedieri în administrația publică locală la nivelul zecilor de mii de funcționari?”, a întrebat Ioan Balan.
De asemenea, acesta mai dorește să știe dacă ministerul a luat vreodată în calcul care va fi impactul bugetar al onorării drepturilor câștigare de salariați în instanță și cum vor putea fi plătite acestea din bugetul anilor următori.