Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o interpelare ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, privind soluțiile pentru cooptarea medicilor și personalului medical auxiliar în centrele de vaccinare împotriva Covid-19.

„Apreciez faptul că România se află în prezent în fruntea clasamentului statelor europene cu privire la numărul de cetățeni care au beneficiat deja de administrarea a cel puțin o doză de vaccin împotriva virusului Sars-Cov2. Este, de asemenea, de dorit ca ritmul vaccinării populației să se intensifice, în scopul limitării efectelor negative asupra populației și stimulării reluării în integralitate a activităților economice.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că Guvernul României și unele autorități locale au făcut eforturi deosebite pentru organizarea unor centre/puncte special amenajate pentru vaccinare, una dintre problemele care împiedică constituirea acestora este legată de lipsa interesului cadrelor medicale de a se alătura acestui efort. Spre exemplu, la nivelul Municipiului Suceava, în ciuda eforturilor făcute de autoritățile administrației publice locale de a amenaja corespunzător spațiile de vaccinare, numărul medicilor care și-au arătat disponibilitatea de a participa la campania de vaccinare într-un centru nou amenajat a fost de numai 3, în condițiile în care pentru operaționalizarea centrului erau necesari minimum 10 medici, 20 de asistenţi medicali şi 10 registratori. Deși Guvernul a asigurat prin Ordonanţa de urgenţă nr.3 din 15 ianuarie 2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, tarife stimulative pentru participarea personalului medical în campania de vaccinare, se pare că acest instrument este insuficient. Pentru a ne asigura de succesul campaniei de vaccinare la nivelul întregii țări, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Având în vedere faptul că deficitul de personal pentru campania de vaccinare se înregistrează cu precădere în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, unde numărul de medici este semnificativ mai mic, vă rog să precizați dacă nu ar fi oportună cooptarea în centrele de vaccinare a medicilor de familie, a medicilor rezidenți sau, prin detașare, a unor medici din spitalele militare?

  • Vă rog să precizați ce alte măsuri aveți în vedere să implementați astfel încât distribuția teritorială a vaccinării să fie relativ uniformă – procentul de persoane vaccinate la 1.000 de locuitori să fie relativ același la nivelul fiecărui județ. Vă rog să precizați și dacă distribuția dozelor de vaccin la nivel național respectă acest principiu”, i-a transmis deputatul sucevean ministrului Sănătății.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.