Făcând o analiză amănunțită a Programului de guvernare 2018-2020, al PSD, deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, remarcă faptul că aici se regăsește un capitol distinct „Tineret și sport”, prin care Guvernul și-a asumat mai multe obiective, pe termen scurt, în vederea revigorării sportului de masă.

Acest obiectiv se referă la angrenarea în activități sportive a cel puțin 2,5 milioane de copii înscriși în sistemul de învățământ din cliclurile: primar, gimnazial și liceal, iar în acest sens deputatul liberal are câteva lucruri pe care le vrea clarificate explicit.

 „Promisiunea este extrem de generoasă, dat fiind faptul că în sistemul de învățământ orele de educație fizică sunt puține și, de multe ori, acestea sunt sacrificate în favoarea pregătirii suplimentare la materiile de bază: matematică, limba română, fizică, limbi străine etc. Mai mult decât atât, de peste 10 ani, autoritățile române s-au tot angajat să revigoreze sportul de masă în rândul copiilor, promisiune care a rămas, însă, numai în documente și strategii. Succesele izolate pe care le are sportul românesc în lume nu este rodul politicilor guvernamentale, ci exclusiv efortul privat al unor părinți care au investit toate resursele personale în copiii lor. Nu aș pierde din vedere faptul că sportul de masă pentru copii nu este numai o chestiune care ține de sport, ci și de ameliorarea stării de sănătate a copiilor”, a declarat deputatul sucevean.

Ioan Balan a subliniat și faptul că sunt necesare investiții publice reale în infrastructura sportivă și este absolut necesară stimularea, în vederea recuperării a profesorilor calificați în domeniul educației fizice, precum și stimularea foștilor sportivi de performanță ca să descopere noi talente în rândul copiilor.

„Dacă veți susține că aceste obiective se vor împlini prin simpla adoptare a Legii nr.90 din 16 aprilie 2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2006 ar fi o iluzie amară, căci autoritățile publice locale din aproape toată țara nu au resursele financiare disponibile pentru a susține investiții consistente în infrastructura sportivă și nici pentru a plăti salarii motivante pentru profesorii și antrenorii care să-i pregătească pe elevi. În fapt, prin Programul de guvernare susțineați că efortul financiar va fi susținut, în principal, de Guvern, prin bugetul de stat, și nu prin bugetele dezechilibrate și împovărate ale administrațiilor locale. Având în vedere că obiectivele descrise trebuie realizate în maximum 2 ani, iar domnia voastră vă aflați în funcție de aproape jumătate de an, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:

  • Ce măsuri concrete ați întreprins pentru a angrena în sportul de masă elevii înscriși în sistemul de învățământ public sau privat din România? Ce credite bugetare aveți la dispoziție în anul 2018 numai pentru acest obiectiv? Cum intenționați să stimulați financiar profesorii și antrenorii care ar trebui să se ocupe de pregătirea copiilor?

  • În condițiile în care unitățile de învățământ nu oferă o bază materială satisfăcătoare pentru susținerea activităților sportive de performanță, vă solicit să precizați dacă Guvernul a elaborat un masterplan privind realizarea unor investiții în infrastructura sportivă pentru copii, investiții care se pot finanța din fonduri europene nerambursabile.

  • Având în vedere că Ministerul Tineretului și Sportului deține un patrimoniu extrem de consistent la nivel național, în cea mai mare parte aflat într-o stare avansată de degradare, vă solicit să precizați ce investiții realizează Ministerul în anul 2018?

  • Vă solicit să prezentați o situație cu privire la baza patrimonială deținută de Minister la nivelul Județului Suceava și să specificați care dintre acestea pot fi solicitate, prin transfer, de către consiliile locale, în vederea unei mai bune administrări, în scopul realizării de investiții și pentru a putea fi deschise către accesul copiilor”, a transmis deputatul liberal.

Pentru toate aceste întrebări Ioan Balan a cerut un răspuns în scris pentru a putea fi comunicat ulterior cetățenilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.