Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, interesat fiind de finanțarea administrațiilor publice locale în anul 2018.
„În anul 2017, mai mult de jumătate din administraţiile publice locale se confruntă cu dificultăţi de finanţare extrem de importante, lucru reflectat şi într-un ritm foarte slab de finanţare şi execuţie a investiţiilor publice de interes local. Potrivit evaluărilor Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) peste o mie de administraţii locale nu pot să-şi acopere din resurse proprii şi din transferurile de la Guvern (cote defalcate) nici măcar cheltuielile curente şi cheltuielile de personal până la finalul anului 2017. În acest context, toate speranţele administraţiilor publice locale s-au îndreptat către prima rectificare bugetară, operată de Guvern in luna septembrie. Din păcate, după cum foarte bine cunoaşteţi, la rectificarea bugetară, administraţiile publice locale nu au primit resursele financiare aşteptate, motiv pentru care situaţia incertitudinii finanţării pentru anul 2017 se menţine, dar cresc şi îngrijorările pentru anul bugetar următor, 2018”, a declarat Ioan Balan.
Potrivit Programului de guvernare 2017-2020, de la 1 ianuarie 2018 este prevăzută o măsură foarte mult aşteptată de către angajaţi, care priveşte diminuare a impozitului pe veniturile salariale de la 16% la 10%.
„Din păcate, însă, în legătură cu această măsură de relaxare fiscală foarte bună, Guvernul şi nici Programul de guvernare nu fac referire la măsurile de compensare financiară pentru sursele de finanţare ale administraţiilor publice locale (sumele provenind din cotele defalcate din impozitul pe venit vor scădea)”, a mai declarat deputatul sucevean.
Având în vedere faptul că prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat finalizarea proiectului de buget pentru anul 2018, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Finanțelor să precizeze ce măsuri de compensare va propune pentru a asigura o finanțare adecvată a administrațiilor publice locale în anul 2018, în condițiile implementării obiectivului reducerii impozitului pe veniturile salariale, de la 16% la 10%, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
De asemenea, deputatul Ioan Balan dorește să știe și care este impactul bugetar al diminuării impozitului pe veniturile salariale, de la 16% la 10%, atât asupra bugetului de stat, cât și asupra bugetelor administrațiilor publice locale.
Deputatul sucevean i-a cerut ministrului Finanțelor și să precizeze care sunt măsurile anticipate pentru a asigura administrațiilor publice locale, în anul 2018, sumele necesare cofinanțării proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.