Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan susține că, după 9 luni de guvernare, are certitudinea că modelul economic propus şi implementat cei care conduc alianţa PSD-ALDE a eşuat.

Modelul lor a eşuat, însă nu de ieri, de azi, ci chiar de la demiterea lui Sorin Grindeanu, la sfârşitul lunii iunie, adică de atunci de când Dragnea se plângea că Programul de guvernare fie nu se implementează, fie se face mult prea lent. Eşecul guvernamental nu trebuie să dea satisfacţie nimănui. Mulţi au crezut în el şi în posibilitatea ca el să genereze mai multă prosperitate tuturor. Cred că ar trebui să ieşim din logica în care greşeala adversarului politic să fie prilej de bucurie pentru opoziţia politică, pentru că un eşec guvernamental este un eşec pentru ţară şi pentru viitorul ei”, a declarat Ioan Balan.

Deputatul sucevean susține că ar fi primul care ar aprecia activitatea Guvernului PSD-ALDE dacă, „vreun ministru ar veni şi ar spune că a demarat o investiţie majoră pentru România, dacă buldozerele s-au apucat de treabă la nu ştiu ce tronson nou de autostradă sau de cale ferată, dacă s-a turnat fundaţia la un spital regional sau dacă militarii români au primit arme şi uniforme noi”.

Oricât s-ar strădui, Ioan Balan susține că nu găsește motive pentru a aprecia activitatea guvernamentală, iar faptul că, prin rectificarea bugetară, Guvernul a anunţat că a tăiat banii de investiţii în infrastructura de transporturi, că a diminuat resursele aferente proiectelor majore privind sănătatea şi că achiziţiile pentru înzestrarea armatei române nu mai au cum să se facă în acest an, pentru că nu mai este timp suficient, îl determină să aibă convingerea că România va rata, încă o dată, șansa de a profita de un context economic favorabil, de a fi modernizată.

Avem creştere economică. Este o realitate. Avem toate premisele să construim mai mult pentru ţară şi să consolidăm capitalul nostru, autohton. Cu toate acestea, îmi este greu să înţeleg de ce construim mai puţin, chiar şi atunci când statistica ne spune că ne este bine? Apoi, nu pot să nu constat faptul că, în ciuda faptului că economia creşte, România a acumulat atât de multe dezechilibre, încât ar trebui să ne temem serios pentru anii viitori. De exemplu, am ajuns să importăm tot mai mult şi să exportăm într-un ritm care nu acoperă importurile. Am ajuns în situaţia neplăcută în care până şi laptele, brânza sau pâinea de pe mesele românilor sunt produse în alte ţări.

Apoi, ştim cu toţii că, dacă ai un sac din care doar iei, fără să şi pui, este evident că mai devreme sau mai târziu o să ajungi la fundul acestuia! Niciun membru al Guvernului nu spune că în 9 luni care au trecut, cu PSD şi ALDE la guvernare, datoria ţării a crescut cu peste 27 de miliarde de lei. Oare de ce ne împrumutăm atât de mult, când economia creşte? Oare cât mai putem trăi pe datorie? Cine va plăti această datorie? Nimeni nu spune nimic! Ceea ce ştim sigur este că România plăteşte anul acesta circa 10 miliarde de lei numai dobânzi la împrumuturile făcute în ultimii ani. Nici nu vreau să mă gândesc ce am fi putut face cu aceşti bani”, a mai declarat deputatul Ioan Balan.

Acesta susține că încă mai speră ca PSD să recunoască că a greşit şi să vină cu soluţii realiste pentru ţară.

Încă se mai pot salva multe. Guvernul PSD-ALDE să renunţe la încăpăţânare şi să privească situaţia economică în mod realist. Agenţii economici români nu pot face faţă de unii singuri concurenţei dure din Uniunea Europeană. Haideţi să-i sprijinim! Numai aşa îi putem face mai puternici, iar ei, la rândul lor, pot plăti salarii mai mari angajaţilor şi pot contribui lunar la bugetul de stat. Haideţi să dăm drumul proiectelor majore de infrastructură pe banii gratuiţi care aşteaptă doar să fie luaţi de la Uniunea Europeană. Asta aşteaptă ţara de la o clasă politică responsabilă!

Vă asigur că, dacă Guvernul PSD-ALDE ar veni cu propuneri pentru sprijinirea capitalului românesc, care să aducă din nou laptele românesc, brânza şi pâinea românească pe mesele românilor, noi, liberalii vom susţine un asemenea demers. Avem mai multe propuneri şi proiecte, deja depuse în Parlament sau la care încă lucrăm. Dacă ţin la România, dacă ţin la capitalul românesc, nimeni nu-i poate opri pe cei din PSD şi ALDE să vină şi să pună umărul, alături de noi, la proiectele majore pentru România. Dacă Guvernul PSD-ALDE va veni cu soluţii viabile pentru reindustrializare a ţării, pentru creşterea competitivităţii companiilor româneşti, noi, liberalii, îi vom susţine”, a spus Ioan Balan.

În încheiere, deputatul sucevean susține că a trecut vremea vorbelor și speră că liderii PSD şi ALDE îşi vor aminti că românii şi-au pus speranţa că acest Guvern va guverna pentru români şi pentru ţară şi nu se vor mai preocupa exclusiv de interesele de partid.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.