Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susținut o declarație politică în care susține că, după 9 luni de guvernare PSD-ALDE, România este pe un drum cu totul invers, al recentralizării deciziilor administrative și al recentralizării finanţării proiectelor publice.

Vă aduc aminte faptul că, în anul 2013, tot o guvernare a PSD încerca să forţeze adoptarea unui proiect de lege în integralitatea sa neconstituţional, prin care, sub falsa deviză a descentralizării, baronii PSD încercau să feudalizeze România şi să-şi tragă partea leului din împărţirea frăţească a patrimoniului public. Nu ştiu dacă vă amintiţi destul de bine cine era ministrul şi viceprim-ministrul care gira toată această înşelătorie. Dacă aţi uitat, vă aduc eu aminte! Domnul Liviu Dragnea, da! Domnia Sa nu este la prima încercare de a lovi administraţia cu proiecte construite în scop pur personal sau de grup. Deşi în alegerile parlamentare PSD a păcălit administraţiile publice, pe primari şi consilieri, pe cetăţenii simpli, că administraţiile locale vor căpăta pe calea descentralizării administrative competenţe sporite şi resurse financiare suplimentare, nu putem să nu se constate că, după 9 luni de guvernare PSD-ALDE, care au fost aşa de grei, au părut cât 9 ani, România este pe un drum cu totul invers, al recentralizării deciziilor administrative, al recentralizării finanţării proiectelor publice. Nici nu-i foarte greu să înţelegi de ce se întâmplă acest proces profund nociv, atâta vreme cât acelaşi domn Liviu Dragnea, care conduce şi Camera Deputaţilor şi Guvernul, îşi doreşte cu ardoare să controleze şi administraţiile locale tot de la Bucureşti”, a declarat deputatul sucevean.

Ioan Balan a adăugat și că PSD şi ALDE se laudă că există mai multă libertate pentru administraţiile locale în a defini priorităţile comunităţilor lor, în a decide asupra proiectelor de interes local sau chiar regional.

Este o glumă, ca să nu o definim drept o minciună sfruntată. Descentralizarea şi libertatea administraţiilor locale poate fi posibilă atunci când ea este însoţită şi de o finanţare adecvată. Doar când ai bani decizi! Când altul are banii, acela condiţionează totul. Or, vă rog, stimaţi colegi parlamentari, cei care vă întâlniţi cu primarii în circumscripţiile în care aţi fost aleşi, să spuneţi cu cât a crescut finanţarea administraţiilor locale de când guvernează PSD şi ALDE? Dacă nu ştiţi şi nu aveţi obiceiul de a vă întâlni cu primarii şi cu cetăţenii, vă spun eu că nivelul transferurilor către administraţiile locale nu a crescut în acest an. A crescut, în schimb, povara financiară pe care o duc administraţiile locale. De la 1 iulie s-au majorat salarii în administraţia locală, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun! Dar din ce bani? Ştiţi? Din banii colectaţi la bugetele locale, fără ca Guvernul domnului Dragnea să susţină cu vreun leu aceste majorări. Cu toate acestea, are neruşinarea de a se lăuda că Guvernul a mărit lefurile”, a mai adăugat acesta.

Deputatul sucevean susține și faptul că majoritatea investiţiilor de reabilitare a şcolilor a fost susţinută tot de bugetele sărace ale administraţiilor locale, pentru că Guvernul nu a dat niciun leu pentru astfel de investiţii.

De asemenea, creşterea costurilor administrative ale localităţilor, asigurarea unor resurse pentru cofinanţări la proiecte din fonduri europene au venit tot din bugetele locale, pentru că Guvernul nu a mai avut bani sau nu a vrut să dea. Măcar dacă Guvernul Dragnea ar fi făcut ceva cu banii la nivel naţional, dar şi acolo rezultatele sunt tot zero: zero autostrăzi, zero căi ferate, zero spitale regionale, zero pe linie. Or, stăm şi ne întrebăm cât o să mai dureze până când bugetele austere ale administraţiilor locale vor crăpa, de-a dreptul, din lipsă de resurse financiare?! Anul acesta poate o vor scoate la capăt, dar anul viitor? Ce garanţii vor avea că primăriile, împovărate din toate părţile, nu vor intra în incapacitate de plată? Niciuna!

Cine crede că domnul Dragnea, domnul Tudose sau doamna Shhaideh nu ştiu că au împovărat la maximum bugetele administraţiilor locale, se înşeală! Dumnealor ştiu foarte bine şi, de fapt, chiar asta urmăresc! Deşi descentralizarea financiară ar însemna ca resursele din bugetul central să fie transferate la nivel local pe criterii pur obiective, fără simpatii sau culori politice, liderii PSD urmăresc contrariul, adică aşteaptă ca administraţiile locale care se vor confrunta cu lipsa de resurse financiare pentru echilibrarea bugetelor locale să vină la Bucureşti, la Guvern, cu căciula în mână, pentru a cere şi primi milă şi bani de la guvernanţi. Da, aceasta este calea pe care ne-a dus sau, mai bine spus, ne-a întors, această guvernare păguboasă a PSD. Acum se vede mai clar ca niciodată faptul că obiectivele guvernării PSD sunt numai obiectivele politice ale partidului şi ale liderilor săi, iar interesele administraţiei şi ale comunităţilor locale nici măcar nu există pe agenda lor”, a încheiat deputatul Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.