Deputatul PNL Ioan Balan i-a adresat o interpelare, în Parlamentul României,  ministrului Sănătății Sorina Pintea, referitoare la închiderea unor spitale din județul Suceava. Astfel, deputatul sucevean atrage atenția că datele din „Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020”, nu sunt conforme cu realitatea și că în spitalele propuse închiderii s-au făcut investiții majore.

„Recent, Ministerul Sănătăţii a făcut publice obiectivele cuprinse într-un document intitulat „Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020”, document care este întocmit pe informaţii neactualizate, destul de vechi, care nu mai au nicio legătură cu realitatea din teren, atât în privinţa gradului de ocupare a paturilor din spitale, cât şi a investiţiilor uriaşe realizate în ultimii doi ani de Consiliul Judeţean Suceava la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Municipiul Suceava şi la celelate unităţi spitaliceşti din judeţ. Potrivit acestui document, la nivelul Judeţului Suceava urmează a fi închise sau comasate cel puţin 3-4 unităţi spitaliceşti şi să fie reduse numărul de paturi chiar la spitalele la care s-au făcut eforturi investiţionale deosebite. Înţelegem că Ministerul susţine desfiinţarea Spitalului orăşenesc de la Gura Humorului, închiderea Spitalului de psihiatrie şi a celui de boli cronice de la Siret, reorganizarea prin fuziune a Spitalului de la Câmpulung Moldovenesc şi reducerea finanţării prin reducerea numărului de paturi pentru Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Municipiul Suceava, precum şi pentru spitalele de la Vatra Dornei, Rădăuţi, Fălticeani sau Câmpulung Moldovenesc”, a explicat deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan.

De altfel, deputatul Balan îi adresează mai multe întrebări ministrului Sănătății, în contextul în care în unitățile spitalicești din județul Suceava au fost făcute mai multe investiții, unele dintre acestea, chiar uriașe, din bugetul Consiliului Județean.

„În condiţiile în care numai în ultimii doi ani Consiliul Judeţean a făcut cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani la unităţile spitaliceşti din judeţ, în special la Spitalul de urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” şi luând în considerare că în continuare numărul de paturi din aceste spitale abia dacă acoperă necesităţile din judeţ, vă solicit, doamnă ministru, următoarele clarificări:

  • Vă solicit să precizaţi dacă intenţionaţi să renunţaţi imediat la propunerile neserioase şi superficiale prin care intenţionaţi să închideţi cel puţin trei spitale în cea mai slab dezvoltată regiune din Uniunea Europeană?

  • Vă solicit să explicaţi aceste decizii, în condiţiile în care autorităţile locale din judeţ au făcut eforturi financiare deosebite pentru reabilitarea clădirilor şi pentru dotări (efortul se ridică la nivelul zecilor de milioane de lei în ultimii doi ani)?

  • Vă solicit să precizaţi dacă îi veţi demite imediat pe autorii documentului, atâta vreme cât argumentul principal al restructurării reţelei de spitale din Judeţul Suceava se bazează pe ideea existenţei unui spital regional de urgenţă la Iaşi, spital care nu mai există pentru Guvernul din care faceţi parte, nici măcar la nivel de proiect?”, a întrebat deputatul Balan

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.