Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i s-a adresat ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, interesat fiind de stadiul programelor asumate prin Programul de guvernare pentru romanii de pretutindeni.

De la investitura dumneavoastră aţi reuşit să vă remarcaţi doar cu o declaraţie publică, nefericită, care a fost infirmată de către comunicările formulate de Eurostat. Consultând Programul de guvernare 2017-2020, în baza căruia a fost învestit Guvernul Grindeanu, am constatat faptul ca hârtia suportă orice tip de promisiuni, care mai de care mai pompoase, astfel încât, într-un final, să nu fie acoperite de fapte. Din păcate nu am constatat avansuri sau intenţii reale de realizare a obiectivelor din Programul de guvernare. Dacă încă nu aţi aflat, în afara frontierelor României trăiesc astăzi milioane de români, pentru care statul român nu are practic nici un fel de strategie, nici un fel de atenţie instituţională şi la nivel diplomatic, nu are nici un fel de reacţie bilaterală, la nivel interguvernamental, chiar atunci când drepturile și libertăţile cetăţenilor romani sunt încălcate. Aşadar, comunităţilor importante de români care continuă să trăiască în Bucovina de Nord, Moldova, în valea Timocului, Bulgaria, Grecia, Ungaria etc li s-a adăugat migraţia economică orientată preponderent către statele dezvoltate din Uniunea Europeană”, a transmis Ioan Balan.

Deputatul PNL de Suceava consideră că, în ciuda existenţei, de peste 4 ani, a unui minister dedicat problemelor românilor de pretutindeni, statul român nu are încă o evidență statistică asupra numărului românilor care trăiesc astăzi în afara frontierelor patriei lor.
Astfel, deputatul Ioan Balan dorește să știe care este stadiul realizării unei biblioteci digitale pentru românii de pretutindeni care să permită accesul printr-un singur punct la documente de interes, documente istorice şi de tradiție precum și facilitarea învățării limbii române de către generațiile tinere care trăiesc în străinătate, dar și care este stadiul finanțării a cinci noi centre culturale ale românilor de pretutindeni și sprijinirea celor existente dacă resursele bugetare sunt asigurate.
În domeniul obiectivelor asumate privind educația și continuarea programului „Nicolae Iorga” vă rog să precizați următoarele: câte cursuri noi de limbă, cultură și civilizație română în centre universitare și școli din țări cu comunități românești vor fi organizate în anul 2017? Câte clase noi cu predare în limba română va sprijini Guvernul României în vederea înființării, în anul 2017? Dar la nivelul Bucovinei de Nord? Câte școli, grădiniţe, biblioteci și centre culturale, în țările cu comunități românești, cu accent pus pe comunitățile din vecinătate, veți sprijini să se dezvolte și modernizeze în anul 2017?”, i-a transmis Balan ministrului pentru românii de pretutindeni.
În final, deputatul PNL de Suceava a dorit o precizare a măsurilor luate de ministrul pentru românii de pretutindeni, în vederea stimulării întoarcerii în țară a românilor plecați la muncă în străinătate.