Deputatul Pro România, Ioan Cătălin Nechifor, critică dur modul în care miniștrii fac lucrurile. Astfel, după anunțul făcut de către ministrul Finanțelor Publice, acela de a dota școlile fără grupuri sanitare în interior, cu containere în care să funcționeze băi, Nechifor  trage un semnal de alarmă. Deputatul sucevean consideră că, prin acest demers făcut de Teodorovici, cel din urmă recunoaște că proiectele care sunt în curs de derulare la unitățile de învățământ prin PNDL, nu vor putea fi finalizate.

„Dacă îmi aduc eu bine aminte prin PNDL s-au semnat încă din 2016 mai bine de 2500 de proiecte pentru reabilitarea școlilor din comune, orașe și municipii, în condițiile în care în România sunt 3228 de localități. Obiectivul era în primul rând obținerea autorizațiilor sanitare și de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență. În realitate, multe școli nu aveau și nu au încă toalete publice pentru profesori și elevi. Am văzut o știre transmisă de ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, prin care se anunța că până la finalul anului un număr de 1500 de școli vor capăta, prin grija Guvernului, niște containere, fiecare în valoare de 10 mii de euro, în care să se organizeze “private” legate prin tunel de corpul școlii”, a explicat deputatul Ioan Cătălin Nechifor.

Deputatul Ioan Cătălin Nechifor este de susține că din cele 800 de unități școlare care funcționează în județul Suceava, aproape 250 nu au grupurile sanitare în clădire, ci undeva prin spate. De asemenea, foarte multe dintre aceste școli au contracte semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care sunt acum în derulare și care au și această parte cuprinsă în lucrările de modernizare, la standardele actuale.

„Rar mi-a fost să văd ceva mai stupid, am zis eu la prima vedere, dar după ce am stat și am cugetat, mi-am dat seama ca problema e mai complexă. În primul rând, situația este încă reală, spre exemplu în Suceava mai sunt aproape 250 de școli, din cele 800, într-o astfel de situație. Dar foarte multe dintre aceste școli au contracte semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care sunt acum în derulare și care au și această parte cuprinsă în lucrările de modernizare, la standardele actuale”, a precizat Nechifor.

Pe de altă parte, deputatul Pro România este de părere că dublarea investiției cu un nou program guvernamental se poate face din mai multe motive, printre ele numărându-se și lipsa forței de muncă din domeniul construcțiilor.

„Pentru mai multe motive. În primul rand mulți primari se plâng ca foarte greu găsesc firme care să vina și să liciteze și să ai execute lucrările. Motive: lipsa forței de munca și faptul că nu se mai încadrează de mult timp în standardele de cost. Mai nou, modificarea salariului minim în construcții de la 1 ianuarie 2019 va crea o și mai mare problemă de finanțare, pentru că la costul cu forța de muncă va exista o creștere serioasă, astfel de lucrări de construcție presupunând foarte multă manoperă. Prin urmare, ministrul Teodorovici știe că proiectele PNDL nu vor putea fi finalizate și din dorința de a rezolva măcar problema toaletelor a venit cu ideea genială de a lipi containere cu wc-uri de corpurile de școală existentă”, a explicat Ioan Cătălin Nechifor.

Liderul sucevean al Pro România a analizat situația de aproape și este de părere că „de la zis la făcut” e cale lungă, întrucât legislația nu este întotdeauna favorabilă.

„Acum veți zice că ce e rău? În principiu nu poate fi ceva rău, dar de la idee la realizare mai e un drum lung. În primul rând existența terenului. Bucureștiul habar nu are dacă școala are sau nu teren disponibil. Sau dacă are, atunci trebuie văzut dacă se poate amplasa o astfel de structură. În al doilea rand, dacă nu exista rețea de apa potabilă și canalizare, nu primește școala autorizație sanitară. În al treilea rând, din punct de vedere estetic va arăta ca naiba”, a spus Nechifor, care se întreabă de ce din programul guvernamental din 2016, PNDL, s-a ales praful, câte astfel de proiecte nu se vor finaliza și câți bani vor rămâne necheltuiți în bugetul MDRAP dar și pe ce se bazează ministrul Teodorovici când anunța un program alternativ prin care vor să construiască containere cu “private”?

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.