Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, menționând că la nivel național peste 860.000 de persoane de această boală.

Astăzi, 14 noiembrie 2019, este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, propusă încă din anul 1991 la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF) și cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din anul 2006, Ziua Mondială a Diabetului a fost adoptată oficial de Organizația Națiunilor Unite.
Ziua Mondială a Diabetului își propune să fie principala platformă care să promoveze eforturile de conștientizare a acestei boli. Totodată, în felul acesta, se promovează importanța unor acțiuni cu scopul de a combate diabetul. Ziua de 14 noiembrie este un bun prilej pentru a atrage atenția asupra principalelor probleme ridicate de diabetul zaharat, aducând în același timp această patologie în atenția publicului și a factorilor de decizie”, a transmis Maricela Cobuz.

Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului are ca temă de dezbatere „Diabetul – Protejează-ți Familia”, ca răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populației. De asemenea, îndemnul de astăzi al medicilor de specialitate și al societății civile adresat populației este: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile”.
La nivel mondial, conform datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 1 din 11 adulți are diabet, aproximativ 425 de milioane de persoane, iar majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2. În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații.

În România sunt peste 860.000 de persoane care suferă de diabet, din care peste jumătate sunt femei. Judeţul Suceava în prezent sunt aproximativ 20.000 de pacienţi care au diabet zaharat, din care 138 sunt copii.
Diabetul este o boală extrem de severă atunci când nu este bine monitorizată, complicaţiile afectând pacientul în mod direct şi indirect întreaga familie. Pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu diabet, Guvernul României a reorganizat Programului naţional de diabet zaharat derulat de CNAS şi finanţat de Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate”, a mai transmis deputatul sucevean.

Potrivit Maricelei Cobuz, anul trecut, Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Guvernului PSD, a decis acordarea de pompe de insulină şi a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceştia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecţii şi de înţepăturile necesare controlului glicemic.

A fost singurul Guvern care a acordat o importanţă maximă pacienţilor cu diabet şi în special copiilor. În calitate de deputat în Comisia pentru sănătate şi familie şi de medic pediatru voi susţine legislaţia din domeniul sănătăţii, încurajând populaţia spre o alimentaţie şi un stil de viaţă sănătos”, a cobchis deputatul Maricela Cobuz.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.