Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz susține că în Guvernarea PSD, din 2016 până în prezent, s-au realizat la nivel național, conform Programului de Guvernare, investiții în toate domeniile, în special cel al sănătății.

Parlamentarul sucevean a prezentat și o listă cu principalele realizări ale Guvernului PSD în domeniul sănătății, aici regăsindu-se dotarea unităților sanitare cu 277 mașini de anestezie și cu aparatură de imagistică modernă, dotarea fiecărui spital județean cu echipamente de imagistică moderne (cel puțin un CT și RMN), echipamente pentru analize de laborator, paturi pentru arși (6-10 paturi), dotarea cu echipamente de radioterapie pentru: Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați, Institutul Oncologic București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Institutul Oncologic Cluj Napoca.

Pe lista prezentată de deputatul Maricela Cobuz se află și furnizarea echipamentelor medicale necesare pentru unitățile de primiri urgență din 68 de unități sanitare de interes strategic: 23 ventilatoare portabile pentru nou-născuți, 29 ventilatoare portabile, 23 monitoare semne vitale, 29 ecografe Doppler, introducerea unui nou vaccin în schema obligatorie gratuită: vaccinul pneumococci, dar și reabilitarea spitalelor județene Brașov și Hunedoara, Spitalul TBC Moroieni și Spitalul TBC Roșiori de Vede.

„S-au realizat cele mai mari majorări din istorie pentru salariile medicilor și asistentelor, care acum au venituri comparabile cu cele din Europa. Exemple de creșteri ale veniturilor „în mână” de pe fluturașul de salariu: medic primar: de la 4.880 lei în 2016, la 15.175 lei în 2019; medic specialist ATI: de la 3.817 lei în 2016, la 12.156 lei în 2019; chirurg, chirurgie generală: de la 2.823 în 2016, la 7.700 în 2019”, a precizat deputatul sucevean.

O altă realizare a Guvernului PSD, după cum a transmis Maricela Cobuz se referă la reducerea cu minimum 35% a prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul și au fost înregistrate ca medicamente generice.

De asemenea, a fost inaugurat noul spital de la Mioveni, noua clădire a spitalului orășenesc Mioveni reprezentând un obiectiv așteptat de mai multă vreme, având în vedere că în zonă funcționează Automobile Dacia S.A., cel mai mare producător român de automobile, cu aproximativ 15.000 de angajați, majoritatea locuind în zonă.

S-a inaugurat Secția de Terapie Intensivă și Centrul de Transfuzii din Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud. Inaugurarea secției de Terapie Intensivă și a Centrului de Transfuzii din Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud, a fost posibilă după ce acestea au fost complet modernizate, reabilitate, extinse și dotate cu echipamente medicale de ultimă generație din fonduri alocate de Ministerul Sănătății”, a precizt deputatul sucevean.

O altă realizare enumerată de Maricela Cobuz o reprezintă repunerea în funcțiune a Secției de Endocrinologie Pediatrică din cadrul Institutului Parhon.

Secția de Endocrinologie Pediatrică din cadrul Institutului Parhon, secție de prestigiu în endocrinologia românească, a fost repusă în funcțiune după reamenajare, unde au fost reabilitate instalațiile și grupurile sanitare, au fost înlocuite saltelele și geamurile, iar cele 11 saloane ale secției au un design adecvat pentru micii pacienți”, a mai precizat parlamentarul sucevean.

De asemenea, printre principalele realizări ale Guvernului PSD în domeniul sănătății se numără și programele de prevenție, depistare precoce și tratament precoce pentru cancerul colorectal, dar și achiziționarea a 1.244 de ambulanţe pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi pentru SMURD. Astfel, au fost achiziţionate în anul 2018 un număr de 242 de ambulanţe de tip A, 375 de ambulanţe de tip B 4×2, 505 ambulanţe de tip B 4×4 şi 122 de ambulanţe de tip C în valoare totală de 476.857.000 de lei

Au fost alocate fonduri europene pentru prevenirea și tratarea tuberculozei, propuse de Spitalul de Pneumologie Marius Nasta din București, proiectul, în valoare de aproximativ 69 de milioane de lei, propune formarea a 560 de specialiști pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, îmbunătățirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, încurajarea tratamentului medical și de suport a cazurilor de tuberculoză”,  a transmis deputatul Maricela Cobuz.

O altă realizarea o reprezintă dezvoltarea Companiei Unifarm S.A.

Activitatea de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activității de prevenire a deceselor și agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane a fost declarată serviciu de interes economic general încredinţat Companiei Naționale Unifarm S.A, pentru o perioadă de 1 an”, a mai transmis parlamentarul sucevean.

Pe lista realizărilor Guvernului PSD în domeniul sănătății se mai află dotarea cu echipamente medicale de screening auditiv prin otoemisiuni acustice în 186 unități sanitare, dezvoltarea unui program de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latent -75.010 persoane aparținând grupurilor vulnerabile, dezvoltarea unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al infecțiilor cornice cu virusuri hepatice virale B/C/D -populația țintă 300.000 de persoane controlate pentru infecțiile virale hepatitice.

„Prin Guvernarea PSD, 100.000 de gravide vor beneficia de servici medicale prin programele regionale de îngrijire a gravidei și copilului, 29 ambulatorii de specialitate au beneficiat de reabilitare, modernizare, extindere și dotare și alte 120 proiecte sunt depuse și se află în diferite stadii, au fost dotate cu echipamente moderne Unitățile de Urgență pentru Marii Arși – în 60 de spitale din țară, au fost reabilitate 4 maternități: Brașov, Cluj, Sibiu și București și a fost cumpărată aparatură medicală pentru Sanatoriul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală Bălțătești”, a precizat parlamentarul sucevean.

Maricela Cobuz a menționat și actualizarea periodică a listei medicamentelor compensate – 32.000 de pacienți au beneficiat de tratamente cu cele 37 de molecule noi introduse în lista de medicamente compensate și gratuite, dar și debirocratizarea accesului la tratament al pacienţilor din programele naţionale, înțelegând prin aceasta accesul pacienţilor la tratamentul adecvat la momentul diagnosticării și desființarea comisiilor de specialitate din Casele Județene de Sănătate.

O altă realizare a Guvernului PSD o reprezintă acoperirea în întregime a costurilor pentru tratamentul hepatitei C, fibroză de gradul 3 și 4. De asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii, au fost desemnate două noi centre, Pitești și Bacău, în care se vor putea iniția și monitoriza aceste tratamente de medici cu experiență în domeniu. Numărul total al centrelor este 13: București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Pitești și Bacău”, a spus deputatul Cobuz.

De asemenea, pe lista realizărilor se află și dotarea a  7 centre regionale cu 8 unități mobile pentru depistarea cancerului de col uterin, investiții în infrastructura spitalelor pentru creșterea accesului la serviciile furnizate pe toate palierele sistemului medical, trecerea, trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN în vederea relansării activității acestuia, dar și alocarea unei sume de 26,8 milioane de lei pentru modernizarea integrală a sanatoriului de recuperare a copiilor de la Techirghiol, care este singura unitate de acest gen din țară.

În calitate de deputat PSD de Suceava în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților am susținut întotdeauna inițiativele PSD pentru modernizarea sistemului de sănătate, astfel încât românii să poată beneficia de servicii medicale ca în orice stat membru UE”, a conchis deputatul Maricela Cobuz.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.