Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a adresat o interpelare ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, ministrului Finanțelor Publice, dar și președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc referitoare la modul în care sunt reglementate în România jocurile de noroc în mediul online.

Legislația în vigoare cu privirea la autorizarea, organizarea și exploatarea jocurilor de noroc pare să aibă un caracter relativ restrictiv, mai ales cu privire la interzicerea și sancționarea accesului minorilor în spațiile destinate organizării și exploatării jocurilor de noroc. Când spun acest lucru, mă refer la jocurile de noroc care au caracter clasic, fizic, desfășurate în spații comerciale cu destinație specială. Chiar și această legislație ar trebui ameliorată, având în vedere că restricțiile sunt, unele dintre ele, destul de ineficiente”, a declarat Dumitru Mihalescul.

Deputatul Mihalescul a dat drept exemplu faptul că legea interzice organizarea jocurilor de noroc în spații situate în incinta unităților de învățământ, nu și în spații aflate în proximitatea școlilor, adică peste stradă de școală.

Dincolo de neajunsurile multiple ale Ordonanței de Urgență nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, problemele pe care doresc să vi le semnalez nu vizează jocurile de noroc în format clasic, ci jocurile de noroc organizate online, pe Internet. În cazul acestora, restricțiile de acces pentru minori nu există (paginile electronice prezintă doar un mesaj cu întrebarea ”Ai peste 18 ani?”), nu există modalități de verificare a vârstei utilizatorului și nu există nici modalități de verificare a titularilor plăților virtuale”, a mai declarat Dumitru Mihalescul.

Față de aceste aspecte semnalate, acesta i-a solicitat ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale să precizeze care sunt măsurile pe care intenționează să le implementeze pentru a oferi o protecție mai mare a minorilor în spațiul virtual, dar și să precizeze dacă a avut demersuri pe lângă Consiliul Național al Audiovizualului în scopul interzicerii reclamelor la jocurile de noroc.

De asemenea, Dumitru Mihalescul i-a solicitat Ministrului Finanțelor Publice să precizeze care sunt modalitățile de autorizare pentru jocurile de noroc în mediul on-line și care sunt cerințele de protecție a minorilor pe care Comisia de autorizare le impune, dar și, în condițiile în care tot mai mulți consultanți fiscali atrag atenția asupra faptului că jocurile de noroc în mediul on-line reprezintă o modalitate eficientă de evaziune fiscală și spălare de bani, acre sunt măsurile pe care ministerul le-a implementat, în ultimul an, în vederea combaterii acestor fenomene.

Președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc Dumitru Mihalescul îi solicită să comunice câte propuneri de modificare și completare a legislației a înaintat Guvernului în ultimii doi ani, în condițiile în care legislația specifică în domeniu prezintă multiple deficiențe în ceea ce privește protecția minorilor. De asemenea, deputatul sucevean a solicitat și o situație detaliată a sumelor colectate, în perioada 2013-2018, în Fondul de prevenire a dependenței de jocurile de noroc, precum și a modalităților în care acestea au fost utilizate în scopul declarat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.