Președintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor a atras atenția că Rezervația Codrii Seculari de la Slătioara riscă să piardă clasificarea de monument UNESCO, obținută în urmă cu un an la reuniunea de la Cracovia, situația fiind „cât se poate de tragică”.

„Am fost personal să văd care este situația în acea zonă. Pentru că Bucovina se poate lăuda că are obiective UNESCO importante, e vorba despre mănăstirile cu pereții exteriori pictați, autoritățile județene, dar și locale, ar trebui să înțeleagă că totuși gestionăm și avem la dispoziție un alt fel de monument UNESCO, o altă atracție turistică, mult diferită față de ce există în România. Este vorba despre Codrii Seculari, unde, din păcate, situația este cât se poate de tragică”, a declarat Nechifor.

Potrivit deputatului sucevean, nu au fost create condiții de accesibilitate, confort și siguranță pentru turiști, nefiind nici măcar montată sigla UNESCO, așa cum ar fi fost obligatoriu.
„Ar fi necesar ca după un an de zile, cei responsabili să înțeleagă că avem o mină de aur la Slătioara. Și această mină de aur trebuie pusă în valoare. Sigla UNESCO e esențială. Nu s-a muncit fix de aiurea ca cineva să nu înțeleagă că s-a schimbat complet paradigma la Codrii Seculari. Nu poți să primești turiștii la Codrii Seculari așa, cu garduri vai de mama lor, cu panouri doar în limba română dar și alea rupte, îngălbenite de soare, cu informați trunchiate”, a mai spus Cătălin Nechifor.

Acesta a precizat și că intrarea în rezervație este într-o stare jalnică, cu doar o băncuță, fără locuri de parcare, fără apă, fără toalete, cu gardurile rupte și cu drumurile într-o situație fără comparație și consideră că se putea depune până acum un proiect cu finanțare prin PNDL pentru amenajarea accesului spre rezervație.
„De ce nu s-a reușit ca împreună cu Silvicul să se facă amenajarea riguroasă, conformă, a acestui obiectiv în condițiile pe care ți le spune UNESCO? Le cer autorităților locale să înțeleagă că rezervația riscă să fie scoasă din UNESCO și cred că ar fi foarte trist ca un astfel de areal, cu greu introdus în UNESCO, să fie scos”, a conchis Cătălin Nechifor.

Codrii Seculari de la Slătioara au fost înscrişi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, la cea  de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, care a avut loc în perioada 2-12 iulie 2017, la Cracovia, Polonia.
Comisia Parlamentară Permanentă UNESCO a României a fost reprezentată de o delegaţie formată din deputatul sucevean Ioan Cătălin Nechifor, deputatul Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa și senatorul Vlad Alexandrescu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.