Deputatul Pro România de Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a făcut o analiză asupra „victoriei” președintelui țării de la a Sumitul European pentru Relansarea Economică post Covid. Astfel, Nechifor a subliniat că ceea ce a prezentat Iohannis este „fix ca atunci, în anii 80-90, în epoca comunismului, când venea cineva din vest încărcat cu daruri pentru neamurile din țară”.

Redăm în continuare analiza deputatului Ioan Cătălin Nechifor:

„E o vorbă din popor, la pomul lăudat să nu te duci cu sacul!

Asta pe de o parte. Pe de altă parte, acum se pune de o mega manipulare cu privire la rezultatul pe care, chipurile, l-a obținut Klaus Iohannis pentru România la Sumitul European pentru Relansarea Economică post Covid.

Și citez din declarația din această dimineață a președintelui nostru: „repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”.

Bun, totul frumos, ambalat, steclit, dat cu apă de colonie. Fix ca atunci, în anii 80-90, în epoca comunismului, când venea cineva din vest încărcat cu daruri pentru neamurile din țară. De la săpun Bac, la ciorapi de damă, o cafea, două și un cartuș de țigări. Marfă de top, bragă cum s-ar spune pentru românii de atunci, dar lucruri absolut banale pentru nemții federali, sau italienii și francezii acelei epoci.

Klaus Iohannis a fost modest de dimineață! Putea bine merci să adune și banii din exercițiul financiar multianual 2027 – 2034 și putea anunță o sumă și mai frumoasă de circa 130 miliarde de Euro. Parcă altfel suna, dar el nu, modest, s-a limitat la numai 79.917.000. 000, fără niciun cent în plus sau în minus. Carevasăzică, nemțește, precis.

Ei, dar haideți să analizăm cu atenție din ce se compune acest sac de bani.

În primul rând a adunat și alocarea financiară cuvenită cadrului financiar multianual 2021 – 2027, cea care e cu 8% mai mare decât în precedenta perioadă 2014 – 2020, care a fost de 36,47 miliarde Euro. Nu mai punem la socoteală că nu vor în stare ai noștri să cheltuie decât un pic mai mult de jumătate! Așadar, 2021 – 2027 ar avea alocat circa 40 miliarde, asta înseamnă că din cele 80 cu care se laudă Klaus Iohannis vom avea aproape 40 pentru planul de redresare economică post Covid.

Dar, că și aici este un dar, în urma negocierilor de 4 zile și 4 nopți la ultimul Consiliu European de la Bruxelles, lucrurile s-au schimbat fundamental. Inițial trebuia să primim 33 miliarde Euro NERAMBURSABILI. Acum se pare că primim 40, dar atenție, mare parte din ei vor fi sub formă de împrumut pentru că, la opoziția statelor austere Olanda, Suedia, Danemarca și Austria, propunerea inițială a șefului Consiliului Charles Michel de 500 miliarde nerambursabili a fost redusă la 390 și crescută corespunzător suma destinată împrumuturilor pentru statele membre, la 360 miliarde.

Concluzii!
Dată fiind diminuarea cu 22% a pachetului nerambursabil, România, în loc de 33 mld va primi doar 27 mld, rămânând un plafon de 13 mld care poate fi destinat împrumuturilor, iar, atenție, banii pentru pachetul nerambursabil se alocă pentru proiecte foarte bine findamentate, doar în situația în care țara beneficiară respectă condițiile statului de drept.

Prin urmare România pierde așadar din start 6 miliarde Euro bani nerambursabili, la acest moment, rămâne de văzut cât vom pierde la final, proverbială fiind nepriceprea guvernanților în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Vom fi în schimb campioni la partea de împrumuturi pe care va trebui să le platim înapoi, cu dobanzile de rigoare, cunoscută fiind priceperea magicianului Cîțu în a se împrumuta oricât, de oriunde, în orice monedă, la nici nu contează ce dobânda și comisioane.

Eu zic să pregătească covor roșu la Otopeni pentru Klaus Iohannis. Și să vină cineva priceput să ia sacu cu bani, nu cumva să-l arunce pe capota mașinii și să cadă, Doamne feri, pe jos ceva eurocenți din cei 79.917.000.000 Euro”.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.