Liderul Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a făcut o analiză a Legii Bugetului de stat asumată de Guvernul Orban. Acesta a subliniat că, în bugetul pentru anul viitor, județul Suceava se regăsește puțin spre deloc. De aceea, Nechifor a precizat că îi îndeamnă pe toți parlamentarii suceveni „să se bată” pentru județul nostru. 

De altfel, deputatul sucevean a subliniat că luni va depune mai multe amendamente la Legea Bugetului, astfel încât Suceava să primească bani pentru proiecte.

În altă ordine de idei, Ioan Cătălin Nechifor îi îndeamnă pe suceveni să consulte Legea Bugetului care este publică, pentru a vedea care este cu adevărat situația în care se află județul.

În ceea ce privește Ministerul Tineretului și Sportului, Ioan Cătălin Nechifor a precizat că pentru județul Suceava, în bugetul anului 2020, nu este prevăzut niciun leu, în contextul în care Baza Nautică de la Fălticeni ar avea nevoie de investiții.

Făcând referire la unul dintre cele mai importante ministere, cel al Lucrărilor Publice și Dezvoltării, deputatul Nechifor a subliniat că nici la acest capitol, județul Suceava nu va primi bani.

În ceea ce privește Ministerul Agriculturii, județul nostru va primi o finanțare modică, de 175 000 de lei, sumă aferentă funcționării Liceului Agricol din Dorna Candrenilor. Despre această alocare, deputatul Nechifor a precizat că nu este corectă, în contextul în care în județul Suceava sunt mult mai multe astfel de unități școlare. De altfel, acesta a adăugat că alte județe au primit mai mulți bani la acest capitol.

În ceea ce privește Ministerul Mediului, pentru Suceava sunt prinse în buget 10 proiecte, însă nu toate vin și la pachet cu finanțare.

„Mediul este un domeniu important pentru orice județ, mai ales pentru Suceava, în condițiile în care știm foarte bine că se tot vorbește de defrișări, de pagube produse de schimbări climatice. La Ministerul Mediului avem, într-adevăr un număr de 10 proiecte finanțate pentru Suceava, însă în expunerea ministerului sunt, în realitate, două. Este vorba despre un proiect care se numește Amenajare albie pârâu Voitinel și afluenți, în comuna Voitinel, însă nu este finanțat. Avem totuși un proiect care primește finanțare și care se duce pe o perioadă de timp mai ridicată. Este vorba de Managementul riscului la inundații în bazinul râului Suceava, care are alocări începând cu 2020, însă nu este corect cum sunt distribuiți banii în decursul anilor”, a explicat deputatul Ioan Cătălin Nechifor.

În ceea ce privește Ministerul Transporturilor și mult așteptatele autostrăzi care să lege județul Suceava de restul țării, deputatul Nechifor a precizat că situația nu este așa de roz la minister.

„Știm foarte bine că în ultima perioadă toată lumea e bucuroasă că se fac autostrăzi. Pe anexa Ministerului Transporturilor apar într-adevăr 27 de remarci cu privire la județul Suceava. Avem așa: elaborare de studii de fezabilitate și proiecte tehnice pentru drumul expres Pașcani Suceava Siret. În ceea ce privește autostrada, avem: elaborarea sau completarea studiilor de fezabilitate pentru Autostrada Nordului, cea pe care am și inițiat-o ca și proict în Parlament. Acum se pun bănuți pentru elaborare de studii, deci nu va fi făcut ceva semnificativ în viitorul apropiat. Avem și rute ocolitoare, unde e prinsă și Suceava. De asemenea, mai avem un proiect la care m-am uitat cu mirare și nedumerit este modernizarea DN 29 Suceava – Botoșani, drum care a fost făcut în 2014 și care a fost și recepționat”, a explicat Nechifor.

Acesta a subliniat că drumul expres Siret – Suceava – Pașcani va putea fi concretizat abia începând cu 2023, întrucât atunci vor fi finalizate studiile aferente.

Pe de altă parte, Ioan Cătălin Nechifor a subliniat că tot în domeniul Transporturilor se regăsește și capitolul centuri. Aici sunt prinse variantele ocolitoare pentru Vatra Dornei, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, însă nu este prinsă nicio astfel de rută pentru orașul Gura Humorului, stațiune turistică a Bucovinei care, mai tot timpul anului este foarte aglomerat.

În ceea ce privește domeniul Sănătății, deputatul Ioan Cătălin Nechifor a subliniat că deși Gheorhe Flutur s-a tot lăudat cu diferite grandioase proiecte, în fapt, în Legea Bugetului pentru județul Suceava nu este nicio alocare bugetare.

„Gheorghe Flutur anunța proiecte fără precedent în sănătatea suceveană, însă, se pare că Ministerul dă o mare țeapă la Suceava, precum și la Fălticeni”, a precizat Nechifor.

În ceea ce privește cultura, un domeniu foarte apropiat de Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a precizat că nici pentru acest domeniu nu sunt proiecte prinse în bugetul anului 2020.

„Ceea ce mă frapează și mă intrigă este amendamentul propus de senatorul Alina Gorghiu, contrasemnat de către Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, prin care alocă două milioane de lei județului Timiș pentru ceea ce înseamnă Capitală Europeană a Culturii. Dar domnul Gheorghiu nu a găsit niciun proiect de făcut pentru Suceava, pentru județul nostru?”, a declarat deputatul Ioan Cătălin Nechifor.

Pentru a înclina balanța și în favoarea județului Suceava, Ioan Cătălin Nechifor va depune luni, 23 decembrie, o serie de amendamente la Legea Bugetului prin care va solicita alocări de fonduri pentru proiecte importante ce trebuie făcute în județul nostru.

„Îi cer domnului Flutur să fie solidar cu sucevenii, nu cu mine!”, a conchis Nechifor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.