Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2019 prin care se prevedea revenirea la alegerea uninominală a președinților de consilii județene a fost avizată negativ la Comisia pentru drepturile omului. Anunțul a fost făcut de către președintele Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, care a precizat că jocurile PSD nu au ieșit de această dată.

„Guvernul Dăncilă și-ar fi dorit o nouă formulă de baronizare a județelor, mizând pe capacitatea președinților de consilii județene PSD de a obține un vot semnificativ la alegerile locale, atunci când sunt direct interesați. Expunerea de motive a Ordonanței de urgență conține doar referiri la adresele UNCJR (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România), în care PSD deține o largă majoritate, aducându-se în vedere nevoia de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților de consilii județene”, a explicat deputatul sucevean.

Potrivit lui Nechifor, în realitate constatăm un trafic de influență mascat sub o formă legală pentru că Viorica Dăncilă vrea sa își țină alături baronii locali, copiind modelul impus în 2011 de PDL din perioada în care controlau, la fel, majoritatea județelor din România.

„Solicităm tuturor partidelor democratice din parlament să voteze împotriva acestei ordonanțe, astfel încât exercițiul democratic să poată fi asigurat în funcționarea autorităților publice județene, care trebuie să țină cont de toți cei care locuiesc în acele teritorii și nu doar membrii de partid ai unei anumite formațiuni politice”, a precizat deputatul sucevean.

Trebuie precizat că Senatul a aprobat tacit la începutul lunii septembrie proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 40/2019, însă Camera Deputaților este for decizional.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.