Deputatul PSD de Suceava Cătălin Ioan Nechifor consideră că rata șomajului din luna decembrie a anului trecut, de 4,6%, nu exprimă foarte precis numărul persoanelor care nu au un loc de muncă.

Să fie rata șomajului scăzută un lucru bun, sau nu, pentru România? În tot cazul, în decembrie anul trecut a ajuns la 4,6%, destul de mica în raport cu celelalte tari europene. În fapt, aceasta rată nu exprimă foarte precis numărul persoanelor care nu au un loc de muncă, și acest lucru e valabil oriunde în lume. Prin rata șomajului se măsoară strict persoanele aflate în plata cu indemnizația de șomaj și care, teoretic, ar trebui sa fie în căutarea unui loc de muncă”, a declarat parlamentarul sucevean.

Acesta susține că realitatea e un pic diferită, pentru că sunt și multi oameni care au depășit perioada în care beneficiau de șomaj, sau care nu au au primit niciodată astfel de prestații sociale, realizând venituri din munca cu ziua, sau din agricultura de subzistență și de ce nu, din cerșetorie sau alte activități mai mult sau mai puțin respectabile.

O altă categorie sunt lucrătorii sezonieri care pleacă în această perioadă la munca agricolă în Germania sau în alte state europene. Sparanghelul, salata, căpșunile sunt doar câteva tipuri de culturi la care dacă mergi pe tarlalele din Germania vei auzi mai mult strigându-se Ioane decât Johannes, pentru că foarte multe sate din județul Suceava se depopulează în aceste câteva luni, în care forța de muncă ieftină este la mare preț în afara României. Până aici totul e bine, acești oameni vor obține niște venituri mari în raport cu ceea ce ar putea câștiga acasă, vor pune deoparte câteva sute sau chiar mii de Euro și se vor întoarce alături de familiile lor cu care vor trece mai bine, din punct de vedere financiar, peste iarna viitoare”, a mai declarat Cătălin Ioan Nechifor

Acesta a vorbit și despre un fenomen care deja se întâmplă la nivelul localităților și care tinde să devină sistemic și periculos.

Un antreprenor va găsi foarte greu persoane calificate dornice sa muncească. Am văzut în zilele trecute la o bursă de locuri de muncă, unde erau disponibile peste 1.000 de posturi în Suceava și în localități din județ, din care s-au ocupat vreo câteva. Pe de alta parte, am discutat cu mai mulți primari despre proiectele pe care le-au câștigat, fie din fonduri europene, fie prin programul național de dezvoltare locală, pentru lucrări de infrastructură de drum, apă, canal sau pe proiecte de școală, grădiniță sau dispensar.

A început deja să fie o regulă, ca la proiectele de valori mici, de câteva sute de mii de Euro, sa nu vină ofertanți firme private care să liciteze lucrările preconizate. Motivul este legat și de potențialul câștig financiar, nu tocmai generos, dar mai degrabă de lipsa personalului și de imposibilitatea de a găsi oameni dispuși să muncească și care trăiesc in localitățile în care se implementează proiectele. Și situația se va înrăutăți pe măsură ce mai multe proiecte vor ajunge în stadiul de a fi scoase la licitație.

Paradoxul este că în urmă cu ani folclorul spunea că firmele private dau comision din valoarea proiectului pentru a putea câștiga, iar in viitorul apropiat e posibil ca aceștia să ceară comision pentru a depune o ofertă, singura depusă de altfel și de a se angaja să execute contractul. Deci, cum procedam?”, a încheiat deputatul PSD de Suceava Cătălin Ioan Nechifor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.