Deputatul PNL Adrian Felician Cozma propune pedepse mai aspre pentru infractorii care comit acte de violentă împotriva copiilor. În acest sens, acesta a depus o propunere legislativă menită să descurajeze actele de violență față de minori.

Concret, deputuatul propune pentru violențele de o gravitate mai mare pedeapsă cu detențiunea pe viață. Totodată, acesta propune majorarea tuturor pedepselor care au ca victime minori.

“Înainte de a fi avocat, înainte de a fi deputat, sunt tată. Violența față de minori a atins cote alarmante. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat în ultimele zile la Hunedoara sau Suceava. Lucrurile nu mai pot rămâne așa!  Am depus o propunere legislativă care să descurajeze violența față de minori. E important ca orice formă de violență să fie aspru pedepsită pentru a ne proteja de violență și de orice formă de tentativă care poate produce vătămarea corporală și mintală a minorilor în primul rând și a cetățenilor în general. Ultimele evenimente ne-au arătat că trebuie să acționăm rapid, fiindcă fiecare dintre noi, fiecare copil, poate fi următoarea victimă. Agresorii trebuie îndepărtați din viața socială. Copiii trebuie protejați de persoanele violente”, transmite deputatul PNL.

Acesta susține că nu de puține ori, persoanele care utilizează forța și violența împotriva minorilor și nu numai, au primit pedepse mici, au reușit să revină în libertate foarte ușor și au produs noi violențe, unele extreme care au dus și la moartea unor oameni.

“Avem de ales. Alegem viața și integritatea noastră sau riscăm mereu, aplicând o legislație care nu descurajează violența, ci chiar o încurajează. Avem foarte multe exemple care ne obligă să luăm măsuri pentru protejarea cetățenilor mai ales a celor lipsiți de orice formă de apărare cum sunt copiii sau bătrânii. Consecințele le știm și sunt tragice. Vătămări corporale grave, boli fizice pe termen îndelungat sau chiar pe viață, probleme privind dezvoltarea capacității cognitive, sindromul stresului post-traumatic, probleme de sănătate mintală, comportamentală, moarte. Nu există niciun fel de motivare în a înlesni pedepsele unor infractori care utilizează violenţa și care produc nesiguranță pe străzi. Nu în ultimul rând, toate aceste fapte reprobabile și comportamentul violent al unor indivizi care se manifestă foarte des, ne costă foarte mult din toate punctele de vedere”, susține Adrian Felician Cozma.

Deputuatul propune următoarele modificări la Codul Penal:

1. Articolul 193 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice sau psihice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

2. La articolul 193, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „(4) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unui minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, a cărei gravitate este evaluată în zile de îngrijiri medicale de cel mult 30 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani; dacă fapta este săvârșită asupra unui minor cu vârsta de până la 10 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 8 ani.”

3. La articolul 193, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins: „(5) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unui minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de peste 30 de zile, dar care nu depășește 90 de zile se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 10 ani, dacă fapta este săvârșită asupra unui minor cu vârsta de până la 10 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani.”

4. La articolul 193, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins: „(6) În cazul infracțiunilor prevăzute la alin. (4) alin. (5) nu este posibilă împăcarea părților pentru cazul în care victima nu a împlinit vârsta de 14 ani.”

5. La articolul 194, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins: „(21) Când fapta a fost săvârșită față de un minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani în scopul producerii uneia dintre consecințele prevăzute în alin. (1), pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.”

6. La articolul 194, după alineatul (21) se introduce un nou alineat, alineatul (22), cu următorul cuprins: „(22) Când fapta a fost săvârșită față de un minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani în scopul producerii uneia dintre consecințele prevăzute în alin. (1), se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta este săvârșită asupra unui minor cu vârsta de până la 10 ani, se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 12 la 25 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

7. La articolul 194, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „(4) Pentru infracțiunile prevăzute la alin. (21) și la alin (22), nu este posibilă împăcarea părților.”

8. La articolul 195, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: „(2) Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 și art. 194, față de un minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 20 ani.

9. La articolul 195, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: „(3) Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 și art. 194, față de un minor cu vârsta de până la 10 ani, a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 ani.”

10. La articolul 196, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins: „(7) Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în alin. (1) – (6) au fost săvârșite față de un minor cu vârsta de până la 15 ani, limitele de pedeapsă se majorează cu o pătrime.”

11. Articolul 197 se modifică și va avea următorul cuprins: „Articolul 197 – Relele tratamente aplicate minorului Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”

12. La articolul 199 se modifică alineatul (1) și va avea următorul cuprins: „(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 și art. 193-195 sunt săvârșite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.”

13. La articolul 199, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: „(3) Dacă fapta prevăzută de articolul 188 a fost săvârșită împotriva unui minor cu vârsta de până la 15 de ani, pedeapsa este detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani”

14. La articolul 199, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „(4) Dacă fapta prevăzută de articolul 189 a fost săvârșită împotriva unui minor cu vârsta de până la 15 de ani, pedeapsa este detențiune pe viață.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.