Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat că majoritatea PSD din Camera Deputaților a respins miercuri, 1 iulie, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, în ciuda tuturor criticilor privind modul de funcționare a acesteia, în ciuda recomandărilor forurilor internaționale și ale specialiștilor în domeniu.

„PNL a susținut desființarea acestei structuri, obiectiv inclus și în programul de guvernare, pentru că Secția Specială iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public și a fost gândită ca o pârghie de control a magistraților.
 PSD a votat astăzi pentru păstrarea SIIJ, reamintindu-ne cum a fost înființată: fără consultare publică și cu o critică severă din partea partenerilor europeni”, a transmis Angelica Fădor.

Deputatul sucevean a reamintit și contextul în care PSD a venit cu ideea Secției Speciale: „în plină luptă cu justiția și în încercarea disperată de a-i controla pe magistrații care anchetau marii corupți ai PSD”.

„Magistraţi, organisme prestigioase în drept constituţional şi anticorupţie, Comisia de la Veneţia şi GRECO au cerut renunțarea la idee, dar pentru PSD conta mai mult salvarea liderilor de răspundere penală decât respectarea principiilor juridice și constituționale.
 SIIJ a fost posibilă prin modificarea legilor justiţiei privind organizarea judiciară și încununează lungul șir de încercări de amnistie şi graţiere mascată şi de dezincriminare a unor fapte de corupţie şi de abuz în serviciu”, a mai transmis deputatul Angelica Fădor.

Trebuie precizat că Senatul este for decizional.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.