Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa, prin care i se reproşează, printre altele, întârzierile la plata salariilor şi lipsa banilor, situaţie care poate duce la demisii, comasări şi închideri de şcoli, a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 93 devoturi „pentru” 158 de voturi “împotrivă” şi o abţinere. 

Deputatul PSD de Suceava Alexandru Rădulescu crede că acest demers al parlamentarilor reprezintă un simplu exercițiu democratic, dar care a fost executat însă într-o notă de deplină ipocrizie și dezinformare.

Totodată, deputatul Rădulescu consideră că argumentele moțiunii sunt în discordanță totală cu realitatea și au ca țintă minimalizarea demersurilor guvernării social-democrate realizate în scopul creșterii calității învățământului românesc.

„În textul moțiunii se invocă ipocrit faptul că salariile profesorilor nu se mai virează prin intermediul autorităților locale ci direct de la Ministerul Educației – fapt ce ar determina întârzieri. Se omite voit realitatea că prin alocarea salariilor direct de la minister, prin Inspectoratele Școlare Județene, se evită tocmai acele situații prin care unele primării, din motive mai mult sau mai puțin obiective, eliberau cu întârziere aceste sume și că prin noul sistem se pot realiza redistribuiri de sume între unitățile școlare din același județ. Semnatarii moțiunii deplâng nivelul scăzut al salariilor din educație.

valentin popa ministrul educatiei

Cu toții ne-am dori ca profesorii să se situeze pe un loc superior în grila de salarizare dar nu trebuie să uităm faptul că totuși guvernarea social-democrată, în perioada 2012-2015, a plătit profesorilor sumele câștigate în instanță, a întregit salariile din învățământ cu acea parte de 25% tăiată tocmai de democrații-liberali care au depus această moțiune și au sporit cu încă 25% veniturile celor ce lucrau în învățământ.

Trebuie să subliniem și faptul că față de anul 2016 (cu o guvernare tehnocrată susținută de liberali), salariile profesorilor au crescut cu aproximativ 15% în ianuarie 2017, cu aproximativ 4% în ianuarie 2018 și cu 20% în martie 2018 – fapt promis și realizat de Guvernul PSD”, a declarat Alexandru Rădulescu.

Guvernul PSD, fapte concrete pentru județul Suceava 

Pentru că liberalii deplâng starea bazei materiale din învățământ, deputatul Rădulescu a reamintit că Guvernul PSD a susținut prin proiecte concrete învățământul din județul nostru.

„În 2018, prin PNDL, în județul Suceava sunt aprobate și semnate de către primari 123 de proiecte de reabilitare și construire unități școlare (78 de școli, 45 gradinițe), în valoare aproximativ 185 milioane lei (aproape 40 milioane euro).

La acestea se adaugă și faptul că în acest an s-a deschis posibilitatea ca autoritățile locale să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea și construirea unităților de învățământ”, a subliniat Alexandru Rădulescu.

În mod ciudat, moțiunea a fost semnată de parlamentari liberali care în 2010 au decis tăierea cu 25% a salariilor celor ce lucrau în învățământ. Lucruri neadevărate menționate în textul moțiunii 

Moțiunea prezintă, într-o manieră falsă, nefundamentată, un demers al Ministerului Educației prin care se vor închide unele unități școlare.

Deputatul Rădulescu explică că acest demers se realizează doar în cadrul școlilor ce nu mai au efectivul de elevi prevăzut de lege, iar măsurile întreprinse au ca scop doar asigurarea unor condiții superioare de studiu. Astfel, elevii din școlile închise vor fi relocați în școli din apropiere unde vor avea asigurate condițiile corespunzătoare de studiu, de asistență didactică calificată, de interacțiune cu cei din aceeași generație, evitându-se astfel izolarea, lipsa socializării, învățământul simultan.

Transportul acestor elevi este în sarcina administrației locale ce dispune în acest sens de microbuze școlare. Aceasta este și situația din județul Suceava unde sunt propuse spre desființare doar 3 grădinițe și 4 școli primare ; și în aceste situații primăriile responsabile dispun de microbuze școlare.

„De asemenea semnatarii moțiunii încriminează întârzierea cu care manualele școlare au ajuns în școli. Dar și această acuzație este lipsită de fundament în contextul în care, primele demersuri de rezolvare a acestei probleme s-au realizat deja. În comisia pentru educație, săptămâna trecută, s-a dat aviz favorabil unei inițiative prin care manualele școlare vor fi editate exclusiv de către Editura Didactică și Pedagogică ce intră sub autoritatea Ministerului Educației.

Astfel, concurența dintre edituri se transformă în concurența între autori, calitatea conținuturilor manualelor va fi asigurată iar timpul necesar editării și furnizării manualelor se reduce. Pe baza acestor considerente susținem ideea că această moțiune este complet nejustificată.

De asemenea considerăm că solicitarea demisiei ministrului sucevean al educației, dl. Valentin Popa, la nici două luni de la numirea pe post, prin atribuirea tuturor neajunsurilor înregistrate sistemului educațional românesc în ultimii 28 de ani este mai mult decât indecentă”, a mai declarat deputatul PSD.

Trebuie spus și că  pe lista semnatarilor moțiunii se regăsesc parlamentari liberali care în 2010 au decis tăierea cu 25% a salariilor celor ce lucrau în învățământ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.